Vitaminer til dig, der træner
Vitaminer er organiske forbindelser, som bestemt er nødvendige i meget små mængder, men som stadig er livsvigtige. De fleste vitaminer skal tilføres gennem kosten, da de ikke kan produceres i kroppen. Undtagelsen er D-vitamin, som kan dannes i nærvær af sollys, K-vitamin og visse B-vitaminer, der kan produceres af bakterier i mave-tarmkanalen.
vitaminer
Vitaminernes funktioner i din træning
Vitaminer leverer ikke direkte energi, men en lang række af dem, såsom visse B-vitaminer, er nødvendige f.eks. i kulhydratstofskifte, fedtforbrænding og andre nøgleelementer i energistofskiftet. Mangel på B-vitaminer kan resultere i træthed og nedsat præstation i forbindelse med anstrengende træning.
Andre vitaminer er vigtige for produktionen af røde og hvide blodlegemer såsom folinsyre og vitamin B12. Røde blodlegemer er afgørende for din præstation, fordi de bl.a. at forsyne dine muskler med ilt og hvide blodlegemer er en stor del af dit immunsystem.
Vitamin C og D er nøglespillere i dannelsen af knogler, brusk og bindevæv, hvilket er utrolig vigtigt for, at du kan tåle høj træningsmængde uden skader.
I forbindelse med hård fysisk aktivitet, såkaldte frie radikaler, der kan angribe dine celler og beskadige dit DNA, proteiner og fedtstoffer samt inaktivere visse enzymer. Forsvaret af dine celler i frontlinjen består dels af visse enzymer, men også en række vitaminer såsom vitamin A, C og E.
Inddeling af vitaminer
På nuværende tidspunkt er der tretten forskellige forbindelser, der betragtes som vitaminer, og de er yderligere kategoriseret som fedtopløselige eller vandopløselige.
De fedtopløselige inkluderer vitaminerne nedenfor.
Vitamin | Funktion |
A | Stimulerer skeletudvikling og immunforsvar. Vigtig for hudceller og visuelle pigmenter i øjet. |
D | Øger optagelsen af calcium i mave-tarmkanalen og stimulerer dannelsen af knogler. |
E | Forsvar mod frie radikaler |
K | Udgør en central rolle i blodets koagulationsproces og i mineraliseringen af knogler og tænder |
De fedtopløselige inkluderer vitaminerne nedenfor.
Vitamin | Funktion |
B1 (tiamin) | Vigtig i kulhydratstofskiftet. |
B2 (riboflavin) | Stimulerer nedbrydningen af fedt og kulhydrater. Hjælper med at opretholde hudens funktion. |
B3 (niacin) | Spiller en central rolle i forbrændingen af kulhydrater under anaerob fysisk aktivitet. Medvirker i forbrænding og dannelse af fedtsyrer. Hjælper med at opretholde hudens funktion. |
B6 (pyridoxin) | Stimulerer proteinstofskiftet, produktion af røde blodlegemer og hæmoglobin. Medvirker i kulhydratstofskiftet. |
B12 (cobalamin) | Stimulerer produktionen af røde og hvide blodlegemer. Har en central rolle i vedligeholdelsen af nerve-, tarm- og hudvæv. Medvirker til dannelsen af DNA. |
Folsyre | Medvirker til dannelsen af DNA. Stimulerer produktionen af røde og hvide blodlegemer. Vigtig for tarmens funktioner. |
Biotin | Stimulerer kulhydrat-, fedt- og proteinstofskiftet. |
Pantothensyre | Har en central rolle i energistofskiftet. Stimulerer produktionen af kulhydrater, fedt og protein. |
C (ascorbinsyre) | Antioxidant. Stimulerer dannelsen af kollagen og har en central rolle i produktionen af adrenalin, jernoptagelse og produktionen af forskellige typer bygningsmolekyler. |
Hvordan påvirker din træning dit vitaminbehov?
Et mangelfuldt vitaminindtag kan resultere i nedsat ydeevne af en række forskellige årsager alt efter hvilket vitamin du mangler. Fysisk aktivitet kan give anledning til vitaminmangel gennem nedsat optagelse, øget udskillelse (sved, urin), øget omsætning f.eks. på grund af mere mitokondrier og muskelvækst.
Undersøgelser på atleter viser også, at de har et mangelfuldt vitaminindtag i kosten på grund af ensidig kost og omfattende træningsvolumen.
For de fleste er vitaminer ikke forbundet med ydeevne og udvikling i træning, såsom de energigivende næringsstoffer kulhydrater, protein og fedt. Men uden tilstrækkeligt indtag af vitaminer vil selv din krop ikke kunne drage fordel af effekten af de energigivende næringsstoffer.
Referencer
Jeukundrup og Gleeson. Idrottsnutrition för bättre prestation. 2007
Abrahamson et al. Näringslära för högskolan. 1999