Omega-6
Her finder du kosttilskud med omega-6 fra konjugeret linolsyre CLA og kæmpenatlysolie GLA. Omega-6 hører til de sunde umættede fedtsyrer. Fordi omega-6 og omega-3 konkurrerer om de samme enzymer i kroppen, er det nødvendigt, at disse to fedtsyrer er i balance.
Er Omega 6 sundt?
Omega-6 er en gruppe med størstedelen af essentielle fedtsyrer og nogle af dem har stor betydning for både sundhed og velvære. For eksempel bidrager de til produktion og reparation af vores celler og er vigtige for vedligeholdelsen af hjerne- og nervefunktion.
- Hvad er Omega 6?
- Gamma-linolensyre (GLA)
- Hvor meget Omega 6?
- Hvor findes Omega 6 naturligt?
Hvad er Omega 6?
Omega-6 er en gruppe af flerumættede fedtsyrer, der ser ud til at være meget vigtige for flere af vores kropsfunktioner. Linolsyre er den såkaldte moderfedtsyre i denne gruppe af fedtstoffer, som blandt andet kan omdannes til længere fedtsyrer i kroppen, som kan have mange nyttige virkninger. Et eksempel på dette er GLA (gamma linolensyre).
Flere af omega-6 fedtstofferne er essentielle, hvilket betyder, at det er livsvigtige fedtsyrer, som vores krop ikke selv kan producere, og som vi derfor skal sørge for at få gennem kosten. Flere af disse fedtsyrer har et væld af vigtige opgaver i kroppen, og er fx vigtige for nyproduktion og reparation af vores celler, men det menes også at have betydning for vedligeholdelsen af hjerne- og nervefunktionen. Derudover bidrager flere af omega-6 fedtstofferne til vækst og udvikling, og er dermed vigtige for fostre og spædbørn.
Man kunne forestille sig, at omega-6 fedtsyrer også er gode mod hjerte-kar-sygdomme og blodfedt som omega-3, men der er faktisk ikke forskning nok om omega-6 til at kunne sige noget med sikkerhed. Men der er en masse forskning der tyder på, at GLA (en omega-6 fedtsyre) kan hjælpe med at reducere forhøjet blodtryk, for eksempel enten alene eller i kombination med omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA.
Hvad er Gamma-linolensyre (GLA)
GLA er en af de lange fedtsyrer, der kan dannes ud fra omega-6 moderfedtsyren linolsyre og menes, udover dens mulige effekt på blodtrykket, at være med til at reducere inflammation. Det synes blandt andet at skyldes, at GLA kan være med til at hæmme visse enzymer, der ellers deltager i omdannelsen af arachidonsyre til inflammatoriske biprodukter.
Derudover bruges GLA nogle gange også til at hjælpe forskellige typer af hudproblemer som akne, eksem eller tør hud, og bruges således ofte til skønhed. Dette skyldes sandsynligvis de anti-inflammatoriske egenskaber, som GLA ser ud til at have, som kan hjælpe med at berolige en ubalanceret hud.
Hvor meget Omega 6 skal man have?
Selvom mange omega-6-fedtsyrer kan have en positiv effekt på helbredet, er det vigtigt at have et balanceret indtag af omega-6. Og i forskningsverdenen taler man ofte om forholdet mellem omega-6 og omega-3, som noget meget vigtigt for et godt helbred. Det skyldes, at omega-6 og omega-3 konkurrerer i kroppen, og hvis man fx har et meget højt omega-6 indtag, forringes dannelsen afomega-3 fedtsyrerne EPA og DHA. Men kvoten er kontroversiel, og der er i øjeblikket ikke enighed om, hvilket forhold der skal gælde.
Den vestlige kost er relativt rig på omega-6 og et tilskud med alle forskellige typer omega-6 fedtsyrer er derfor normalt ikke nødvendigt. Tilskud med det sunde omega-6 fedt GLA kan dog være godt for dem, der gerne vil være sikre på et tilstrækkeligt indtag.
Hvor findes Omega 6 naturligt?
Kød er en rig kilde til omega-6, men GLA findes hovedsageligt i de vegetabilske olier. Majsolie og sojaolie er to eksempler på olier, der indeholder meget omega-6. Udover det findes GLA også i algen spirulina, som er blevet meget eftertragtet de seneste år.