Calcium

Calcium er et af de stoffer, der hjælper med knogleopbygningen, og har en række vigtige funktioner i kroppen. Faktisk er kalcium det mineral, som størstedelen af kroppen består af, og kalcium findes ikke alene i knoglerne, men også i vores tænder og i blodet.

HVORFOR SKAL MAN TAGE CALCIUM?

Calcium er det mineral, der findes mest i kroppen, og det, der opbygger meget af vores knogler og tænder. Langdistanceatleter, dem der er på diæt, eller afholder sig fra mejeriprodukter, kan have brug for ekstra calcium og har mange kosttilskud at vælge imellem.

hvad er Calcium?

Calcium findes i knogler, tænder og frit i blodet. Calcium har flere forskellige funktioner i kroppen og har en vigtig rolle i blandt andet nervesignalering, for at blodet koagulerer og ved forbrænding. Derudover deltager den i celledeling og selvfølgelig i opbygning af skelettet.

Man kan sige, at skelettet fungerer som en kalkbank, hvor niveauet af frit kalcium i blodet tilføres, når der er overskud, og tages ud, når der er underskud. Disse input og output styres af blandt andet D-vitamin. Vi er blevet lært, at calcium giver stærke knogler siden de første skoleår. Det er rigtigt, men for sikkert at optage alt, har vi også brug for D-vitamin i tilstrækkelig mængde. Hvor stor vores optagelse er, afhænger også af, hvor meget calcium vi allerede har i blodet. Hvis vi har en stor mængde calcium, vil vi ikke optage så meget, som når vi har en lille mængde.

CALCIUM TILSKUD

Der findes forskellige typer af calciumtilskud. For det første har vi calciumtilskud og calciumpyruvat, hvor calcium er det eneste stof. Calciumcitrat og calciumcitratmalat optages godt af kroppen og er relativt billige. Pyruvate er rettet mod udholdenhedsatleter og diætister.

En anden type kosttilskud er Calcium/Magnesium kosttilskud, hvor procentdelen af calcium normalt er lidt højere end magnesium. Calcium og magnesium fungerer som hinandens modsætninger i kroppen, hvor calcium hjælper med muskelsammentrækning og magnesium hjælper med afspænding. Balancen mellem dem er derfor vigtig. Core Cal-Mag Complex+ er et supplement med calcium og magnesium i ét.

Den tredje type tilskud, der også er almindeligt, er Calcium+Vitamin D. D-vitamin tilsættes for at forbedre optagelsen af calcium.

ANBEFALET DAGLIGT INDTAG AF CALCIUM

Det anbefalede daglige indtag af calcium er omkring 800 mg. Uden sammenligning, er vores største kilde til calcium mælkeprodukter, så dem, der er allergiske over for mælkeproteiner, laktoseintolerante, veganere eller af en anden grund spiser lidt mejeriprodukter, kan derfor være nødt til at overveje et tilskud med calcium. Der er meget, der tyder på, at calcium også kan hjælpe med vægttab, ved at reducere optagelsen af fedt i tarmen. Derfor er ekstra calcium populært blandt dem, der ønsker at forbrænde fedt.

Det er vigtigt, at du vælger et kosttilskud, der angiver mængden af elementært calcium, altså den faktiske mængde calcium. 400 mg calciumcarbonat betyder ikke, at produktet indeholder 400 mg calcium, fordi karbonatet også fylder noget. For eksempel indeholder calciumcarbonat omkring 40% calcium, dvs. 160 mg. Andre gode former for calcium er calciumcitrat, calciummalat mm. Undgå kosttilskud med calciumoxid, som er fuldstændig ubrugeligt, fordi kroppen som udgangspunkt slet ikke kan optage det.

hvilke fødevarer er rige på calcium?

Omkring 60 % af vores calciumindtag kommer fra mejeriprodukter. For at dække dagsbehovet skal vi indtage omkring en halv liter mejeriprodukter om dagen, noget der kan være problematisk for dem, der undlader. Udover mælkeprodukter findes calcium også i mørkegrønne bladgrøntsager og bønner.

CALCIUM BIVIRKNINGER

Der er ingen bivirkninger af calcium ved normal brug. Husk dog at calcium er magnesiums modsætning, hvorfor de konkurrerer om pladsen i kroppen. Det kan derfor være en god idé også at tage et kosttilskud med magnesium samtidig med dit kalktilskud.
Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Udvalg
Varetype
Magnesium/Kalcium10 Kalcium6
Varemærke
Solgar4 Healthwell4 Holistic2 Svenskt Kosttillskott2 Re-fresh Superfood1 Alg-Börje1 Terranova1 Thorne1
Form
Tabletter 8
Kapsler 7
Pulver 2
Mærkning
Vegan 6
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 16 produkter
Udvalg
Varetype
Magnesium/Kalcium10 Kalcium6
Varemærke
Solgar4 Healthwell4 Holistic2 Svenskt Kosttillskott2 Re-fresh Superfood1 Alg-Börje1 Terranova1 Thorne1
Form
Tabletter 8
Kapsler 7
Pulver 2
Mærkning
Vegan 6
Sorter
Mest populære
Cal-Mag Complex+
180 kapsler
Core Cal-Mag Complex+
149 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Kalcium/Magnesium
120 kapsler
Healthwell Kalsium & Magnesium
119 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Calcium Complex+
120 tabl
Core Calcium Complex+
Nyhed
109 kr
Kalcium 800
120 kapsler
Kalcium 800
119 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
Calcium/Mag
100 tabl
Solgar Kalsium & Magnesium Plus Sinkki
109 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Calcium/Mag
250 tabl
Solgar Kalsium & Magnesium Plus Sinkki
259 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Kalktabletter
250 tabl
Alg-B�rje Kalktabletter
69 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Calcium
90 kapsler
Holistic Calcium
20%
100 kr
125 kr
Magnesium-Calcium
90 kapsler
Holistic Magnesium-Calcium
20%
100 kr
125 kr