Vælg det rette multivitamin
Multivitamintilskud er de kosttilskud der samlet set sælges mest af i verden. En stor del af befolkningen tager jævnligt multivitaminer. Der findes derfor et meget stort marked for denne type produkter, og dermed også mange valgmuligheder. Denne guide hjælper dig med at finde det, som passer dig bedst.
- Hvad der altid bør være med i et multivitamin
- At tænke på det kvalitetsmæssige
- Forskel på produkter til kvinder og mænd
- Eventuelle ekstra stoffer som kan være nyttige
Multivitaminer, grundkursus
Formålet med et multivitamin er, at man på en enkel måde kan få alle de nødvendige vitaminer og mineraler i sig. Derfor er det vigtigt, at du køber en produkt som indeholder: Vitamin A, C, D, E samt vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6, B7 (biotin), B9 (folinsyre) og B12 samt mineralerne zink, kobber, mangan, selen, krom og jod. Det findes flere livsnødvendige mineraler, men de behøver ikke altid at være med, læs mere om det herunder.
Der findes forskellige varianter af alle vitaminer og mineraler, hvoraf nogle optages hurtigere i kroppen end andre. Når det gælder vitaminer angives det sjældent, hvilken variant der er tale om, men det har heller ikke så stor betydning. Hvad angår mineraler er de kelaterede mineraler bedst. Det betyder, at mineralet er bundet til et større molekyle på samme måde som i mad, så det derved kan udnyttes bedre af kroppen. Du skal se efter endelserne i mineralets navn, såsom -kelat, -glukonat, -citrat, -aspartat og lignende.
Visse mineraler skal indtages i så store mængder, at der ikke er plads i en enkelt tablet sammen med de mange andre stoffer, uden at tabletten bliver for stor og umulig at synke. Det gælder især kalcium og magnesium der skal tages som separat tilskud, hvis man vil have de anbefalede mængder i kroppen.
Et multivitamin bør altid tages sammen med et måltid, for at indholdet kan blive fuldt optaget i kroppen. Det skyldes først og fremmest, at visse næringsstoffer kræver fedt, for at kroppen skal kunne optage det.
Kvinder og mænd
Der er forskel på de tilskud som er udviklet til henholdsvis mænd og kvinder. Det handler først og fremmest om jern og folinsyre.
Mænd og postmenopausale kvinder bør under normale omstændigheder ikke få jerntilskud overhovedet, men kan alternativt indtage produkter med lavt jernindhold (15-20 % ADI eller mindre).
Multivitamin med jern er derimod interessant for kvinder i den fødedygtige alder, da de har en højere risiko for at få jernmangelanæmi.
Folinsyre findes typisk i større mængder i multivitaminer for kvinder. Det skyldes, at man har brug for et ekstra tilskud, hvis man er gravid eller planlægger at få barn, for at fostret skal kunne udvikles normalt. Kvinder som ikke er gravide behøver ikke ekstra tilskud, men de er heller ikke skadelige selv i høje doser.
Hvilke multivitamintilskud bør du undgå?
Produkter som indeholder mineraler i oxidforbindelser (for eksempel magnesium-oxid) da de optages meget dårligt i kroppen, så du tisser det meste ud igen. Det svarer faktisk til, at du hælder dine penge direkte i toilettet!
Resumé
Der er flere ting man bør overveje, når man søger efter et godt multivitamin:
- Alle de grundlæggende vitaminer og mineraler bør være med
- Mineralerne bør være kelaterade (endelserne -kelat, -glukonat, - citrat-, aspartat og lignende)
- Jern bør indtages i begrænsede mængder eller helt undgås af mænd, men er et godt tilskud for kvinder.
- Undgå produkter med mineraler i oxidforbindelser