Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Min målsætning | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Træn din mentale styrke og nå dine træningsmål

Kan du stole på din motivation? Din mentale styrke er lige så vigtig som din fysiske styrke, når det gælder om at lykkes med styrketræning eller hvilken som helst anden sport. Det er nemlig din indre kraft, der driver dig fremad, uanset om du er nybegynder eller erfaren atlet. Lær mere om, hvordan du bygger din mentale styrke op, og hvorfor du ikke kun kan stole på motivation.

Mand der står med boksehandsker. Din mentale styrke er lige så vigtig som din fysiske.

Hvad indebærer mental styrke inden for træning?

At have en mental styrke kræves for at opnå langsigtet succes i træning. Det handler om mere end at kunne presse sig selv, når du løfter tunge vægte. Det handler om at have et mentalt fokus, der konstant driver dig fremad, selv de dage, hvor motivationen eller lysten ikke er der. Det handler om at gøre det, der kræves, selv når du ikke har lyst. Det er din mentale styrke, der får dig til at snøre skoene og tage i fitnesscentret på en træt og grå dag, når du hellere vil blive inde.

Husk, at den træning, der føles hårdest men som du gennemfører alligevel, vil give en fantastisk følelse af succes. At tage til fitness, når motivationen er høj, er meget let, men det er de dage, du kommer igennem, selv når det føles tungt, der vil opbygge din styrke og dit mindset. Så vær ikke bange for at fejle - hver eneste tilbagefald er en mulighed for at lære og blive stærkere, både fysisk og mentalt!

Fysisk og mental styrke

Du har både en fysisk og en mental styrke. Din fysiske styrke handler om din evne til at klare fysisk belastning, som at løfte en tung vægt eller løbe hurtigt. Mental styrke handler derimod om at håndtere psykiske udfordringer og belastninger.

Fysisk styrke: at løfte en maksimal vægt i et specifikt løft eller et vist antal gentagelser.

Mental styrke: kunne håndtere skuffelsen efter et mislykket løft, en skade eller andet tilbageslag og prøve igen.

Din nuværende fysiske styrke, for eksempel hvor meget du kan løfte eller hvor langt du kan løbe, er resultatet af de udfordringer, du tidligere har udsat kroppen for. Den afspejler alle de vægte, du har løftet, og alle de løbeture, du har gennemført. Alt hvad du har klaret, men også det, du ikke har klaret, former din styrke i dag.

Din mentale styrke fungerer på en lignende måde. Hvis du for eksempel ofte taler foran et publikum, kan det føles let for dig, fordi du har trænet i at håndtere den slags stress. Du har bygget din evne til at "løfte" den mentale vægt og kan klare det uden større anstrengelse. Ligesom fysisk styrke, kræver mental styrke også øvelse og eksponering for udfordringer for at kunne vokse. Du kan se det som en muskel, der skal trænes, ligesom du træner dine ben og arme.

"De dage, du føler dig mindst motiveret til at træne, er de dage, der har størst betydning og opbygger din indre styrke."

Hvordan håndterer man et nederlag?

Når du for eksempel mislykkes med en personlig rekord, uanset om det er et løft eller at løbe en vis distance, er det din mentale styrke, der afgør, hvordan du håndterer det. Hvordan taler du til dig selv efter et mislykket løft, og hvordan tænker du for at komme videre og ikke grave dig ned i dit nederlag? Husk, at nederlag er en del af din rejse og hjælper dig med at udvikle dig, selvom det i øjeblikket føles svært.

Ved at se nederlaget som læring og prøve at analysere, hvad der gik galt, kan du øge dine chancer for at lykkes næste gang. Måske skal du justere teknikken, ændre dit mindset inden løftet, hvile mere eller ændre din forberedelse. At have en konstruktiv indre dialog med dig selv vil hjælpe dig med at holde fokus og fortsætte med at udvikle dig.

Hvis du i stedet skulle lade negative tanker tage over, som "det vil aldrig gå" eller "jeg er ikke stærk nok", vil du automatisk have sværere ved at komme tilbage stærkere. Mental styrke handler om at have en tankegang, der driver dig fremad, uanset hvad du ønsker at opnå.

I en undersøgelse (1), hvor man undersøgte, hvordan mental styrke påvirker sportspræstationer, viste det sig, at den mentale styrke var stærkt forbundet med forbedret progression, evnen til at håndtere stress og evnen til at nå sine mål. Personer med høj mental styrke viste sig også at have bedre selvtillid, større mental stabilitet og bedre kontrol over deres tanker, noget der kan hjælpe dem med at visualisere og håndtere udfordringer mere effektivt. Med en indre stabilitet og et positivt selvbillede bliver det lettere at visualisere succes og håndtere udfordringer.

Kvinde der står i startposition for at udføre træningsøvelsen snatch. Din mentale styrke er stærkt forbundet med forbedret præstation inden for træning.

Hvad er forskellen på motivation og disciplin?

Motivation er hvorfor du gør noget – altså din drivkraft bag dine handlinger. Disciplin er hvordan du faktisk handler for at nå dit hvorfor. Du kan se motivationen som dine drømme og mål. Disciplin er derimod dine konkrete handlinger, der tager dig skridt for skridt mod dine mål, selv når motivationen svigter.

At føle motivation er fantastisk, når den er der. Den giver en ekstra gnist i træningen, og du føler dig inspireret – alt bliver lettere med motivation. Men motivationen er flygtig og derfor noget, du ikke kan stole helt på. Når motivationen ikke er der, er det din mentale styrke, din disciplin, der afgør, om du holder dig til din plan eller ej. Din evne til at fortsætte, når du ikke føler for det, er afgørende for din progression i træningen, og derfor er det så vigtigt at være mentalt stærk, når du vil nå dine træningsmål. En kombination af hårdt arbejde og den rette tankegang vil altid tage dig fremad mod dine mål.

Motivation: drivkraften, der inspirerer dig.

Disciplin: handlingerne, du udfører, uanset hvordan du føler.

Brug musik til at styrke fokus og motivation

Musik har en fantastisk evne til at påvirke vores følelser og sind. Med det rette nummer kan du få den ekstra opmuntring og gnist, når du har mest brug for det. For mange, der styrketræner, er musik en del af deres mentale forberedelse og et trick til at holde fokus og energi oppe, når de skal løfte tungt.

Sådan kan du bruge musik til at styrke dit mentale fokus:

  • Lav din træningsliste: Vælg sange der giver dig energi, og får dig til at føle dig stærk og motiveret.
  • Lad ikke negative tanker forstyrre dig: Med musik kan du lukke negative tanker eller andre distraktioner ude og holde fokus på din præstation.
  • Brug musik som e ritual: Lyt til et specifikt nummer før tunge løft for at signalere til hjernen, at det er tid til at fokusere. Med et specifikt nummer kan du skabe en rutine, der hjælper dig med at holde dig i et fokuseret mindset.

Skab vaner, der holder

For at opbygge en stærk mental styrke handler det meget om at skabe og opretholde vaner, der holder over tid og passer til din livsstil og dine mål. Nedenfor finder du nogle tips til at skabe vaner, der opbygger både fysisk og mental styrke.

1. Identificer dårlige vaner
Alle kan have dårlige vaner, nogle mere skadelige end andre. Lav en liste, det kan være ting, du ved hindrer dig i at træne, eller ting, du ved sænker din energi. Sidder du ofte og scroller på telefonen? Vælger du altid slik frem for et mere næringsrigt mellemmåltid? Glemmer du at lægge tøjet frem om aftenen til morgentræningen?

2. Følg en plan, selv når det er hårdt
Begynd med at gøre træningen til en vane, noget du bare gør uden at tænke over det. Det skal bare gøres, ligesom når du børster tænder. Rutiner reducerer behovet for motivation. En plan følges, selv når det er hårdt.

3. Fokusér på små fremskridt
At løfte lidt tungere, tage en ekstra gentagelse eller forbedre teknikken er små mål og sejre, der styrker både selvtilliden og din mentale styrke. Hvert lille skridt bringer dig tættere på dit mål.

4. Omfavn de hårde dage
De dage, du ikke har lyst til at træne, er de vigtigste. At komme igennem de hårdere dage, når du slet ikke har lyst til at træne, bygger karakter og styrker din disciplin.

5. Påmind dig selv om, hvorfor du træner
Hvad er dit langsigtede mål? Vil du blive stærkere, tabe dig eller tage på i vægt, få det bedre eller måske konkurrere? At have et klart hvorfor, som du kan minde dig selv om, hjælper dig med at holde fast i rutinen, når det føles tungt.

6. Lær at hvile
Mental styrke handler ikke kun om at presse dig selv. Det handler også om at vide, hvornår kroppen og sindet har brug for en pause. At lade kroppen hvile og komme sig er en del af processen, ikke en afbrydelse for at nå dit mål. Med en stærk mental styrke kan du lettere acceptere, at restitution er en del af processen i stedet for at frygte at hvile.

Mand træner med en slam ball på skuldrene.

Sådan styrker du din mentale styrke

For at styrke din mentale styrke er der nogle enkle tricks, der hjælper dig med at holde fokus, styrke selvtilliden og opbygge en disciplin, der holder i længden.

Mental visualisering
Før du påbegynder et løft, løber en bestemt distance, gennemfører en kamp eller udfordrer dig selv i en anden sport, så forestil dig selv, hvordan du lykkes. Hvordan føles det? At kunne visualisere hjælper dig med at skabe et positivt mentalt billede og kan styrke din selvtillid for at hjælpe dig med at klare udfordringen.

Skriv træningsdagbog
At skrive træningsdagbog er en nem og fremragende måde at holde styr på din udvikling. I dag findes der flere smarte apps, hvor du kan logge din træning, men du kan også skrive i hånden i en træningsdagbog. Når du skriver ned, hvad du har gjort, kan du nemmere se dine fremskridt, det bliver lettere at sammenligne, hvor du startede, og hvor du er nu. Eller bare hvordan den forrige træning så ud. Du kan ud over at skrive din træning ned, også skrive ned, hvordan træningen føltes. Hvad gik godt? Hvad kan forbedres? Var der noget i løbet ad dagen, der påvirkede din træningssession? Over tid bliver din dagbog værdifuld og som et kort over din rejse, der kan styrke din motivation og opbygge din mentale styrke.

Tal positivt til dig selv
Bryd negative tanker og byt de negative ord som “jeg orker ikke” ud med “jeg klarer det her”. I stedet for at tænke “jeg er for svag”, tænk “jeg er stærk og bliver stærkere hele tiden”. Dit sprog overfor dig selv påvirker din præstation mere, end du tror. Vov at tro på dig selv for at komme fremad!

Arbejd på din tålmodighed
Alle former for træning er en langsigtet rejse, hvorfor du skal minde dig selv om, at hver træning, uanset hvor lille eller stort fremskridtet er, bygger din styrke og disciplin. Stol på processen!

Modgang er en del af din succes

Indenfor alle former for træning og også i det almindelige liv er det uundgåeligt at møde modgang. Men det er vigtigt at huske på, at det er en del af din udvikling. Et mislykket løft, en stagneret træningsperiode eller en skade, der gør, at du ikke kan træne som normalt, kan føles som et stort skridt tilbage, men det er her, din mentale styrke bliver sat på prøve og styrkes mest. Hvis du kan lære at se modgang som læring i stedet for fiaskoer, kan du bruge dem til at blive stærkere, både mentalt og fysisk.

Ved et tilbageslag, stil dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad kan jeg lære af dette?
  • Hvad skal jeg justere næste gang? Teknik, strategi eller indstilling?
  • Hvordan kan jeg bruge tilbageslaget til at blive bedre?

Omfavn dine modgange og tilbageslag

Når du lærer at omfavne et tilbageslag og kan analysere det objektivt, kan du opbygge en modstandskraft, der gør dig mentalt udholdende. Succes handler ikke om at lykkes hele tiden, men også om at have styrken til at rejse sig fra modgang, tilpasse sig og fortsætte fremad — selv når det føles hårdt. Hver gang du kan håndtere et tilbageslag med den rette indstilling, styrkes din mentale muskel og giver dig den styrke, du har brug for.

Hvis du for eksempel mislykkes med at sætte ny personlig rekord i dødløft gang på gang, er det nemt at blive skuffet og vred. Men i stedet for at hænge fast i den tankegang, kan du stoppe op og analysere dit løft. Var du træt? Havde du spist dårligt? Sovet dårligt? Skal du justere dit greb eller din løfteteknik? Ved at kunne reflektere og identificere årsagerne og derefter lave små justeringer til næste forsøg, kan du øge dine chancer for at lykkes næste gang.

Din mentale styrke er også en muskel

Ligesom en stærk krop ikke bygges på én nat, er mental styrke også en løbende proces, der kræver tid og tålmodighed at opbygge. Men ved at kunne visualisere dine mål, tænke på, hvordan du taler til dig selv, kunne håndtere modgang og opretholde disciplinen, vil du ikke kun få en stærkere krop, men også en stærkere psyke. Din mentale styrke er din kraft, både i fitnesscenteret og i livet, og den bygges af hvert løft, hver udfordring og hver modgang.

Referencer

  1. P Raja Soundara Pandian, Veera Balaji Kumar, Mahalingam Kannan, Gurubharathy Gurusamy, Biju Lakshmi. 2022. Impact of mental toughness on athlete's performance and interventions to improve. (Hentet 2024-12-09)
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Partnertræning - Træningssessionen, der både træner de sædvanlige muskler og lattermusklerne

Partnertræning - Træningssessionen, der både træner de sædvanlige muskler og lattermusklerne

Prøv disse øvelser, og du vil træne dine latter- og sædvanlige muskler!
 
Effekten af honning ved træning

Effekten af honning ved træning

Vidste du at honning også kan øge præstationen i styrketræning?
 
Dette bør du vide, når du begynder at styrketræne

Dette bør du vide, når du begynder at styrketræne

Ønsker du at begynde styrketræning? Vi hjælper dig!
 
Undgå skader under styrketræning del 2

Undgå skader under styrketræning del 2

Louise Cederblad, giver os sine bedste tip til at undgå skader.
 
Undgå skader under styrketræning del 1

Undgå skader under styrketræning del 1

Dette er første del af vores artikelserie, Undgå skader under styrketræning.
 
4 tips til styrketræning denne sommer

4 tips til styrketræning denne sommer

Tips til sommertræningen og svar på et ofte stillede spørgsmål!
 
Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Del 2: Træning er ikke bare at gå i fitnesscenteret, det er meget mere end det!
 
Bliv veltrænet: 7 enkle trin

Bliv veltrænet: 7 enkle trin

Bliv veltrænet med 7 enkle trin.
 
Træningsplan for 5 dage om ugen

Træningsplan for 5 dage om ugen

Kør hele kroppen igennem med vores program til 5 dage.
 
Bedste træningsformer til fedtforbrænding

Bedste træningsformer til fedtforbrænding

Forbrænd fedt med den rette træning. Hvilken træningsform er egentlig bedst?
 
Sådan undgår du at blive syg, når du begynder at træne

Sådan undgår du at blive syg, når du begynder at træne

En hård start på træning kan nemt føre til at man bliver syg.
 
Intervaltræning og fedtforbrænding

Intervaltræning og fedtforbrænding

Lavintensiv træning forbrænder mere fedt eller ?
 
Træn med Cathrine Laudrup Dufour

Træn med Cathrine Laudrup Dufour

OL atlet, Cathrine Laudrup Dufour giver os sine bedste træningstips!
 
Træningsplan for 4 dage om ugen

Træningsplan for 4 dage om ugen

Komplet træningsplan til dig, der træner 4 dage om ugen.
 
5 tilskud der sætter mere skub i din træning

5 tilskud der sætter mere skub i din træning

I en jungle af tilskud findes en række stoffer, som har en klart mærkbar effekt.
 
Restitution efter træning

Restitution efter træning

Præstér på toppen med den rette restitution efter træning.
 
Aerob og anaerob træning: forskelle og fordele

Aerob og anaerob træning: forskelle og fordele

Lær forskellen mellem aerob og anaerob træning!
 
Hjemmetræning bryst og skuldre - Med elastikker

Hjemmetræning bryst og skuldre - Med elastikker

Træne bryst og skuldre effektivt derhjemme med kun elastikker som værktøj.
 
Sådan øver du din grebsstyrke

Sådan øver du din grebsstyrke

Gennem at styrke dine underarme kan du løfte tungere og forbedre din præstation
 
Maksimere træningen 2020

Maksimere træningen 2020

Maksimere træningen 2020.