Sojaprotein
Sojaprotein betragtes ofte som det vegetabilske svar på valleprotein. Sojaprotein er fordelagtigt for dem, der af en eller anden grund ikke ønsker protein fra mælk.Trods sojaproteinets høje kvalitet har det længe været omgivet af myter og er blevet et omdiskuteret proteintilskud i træningsverdenen. Glem nu, hvad du tidligere har hørt, sojaprotein fortjener en plads i en hårdtrænet persons spisekammer, læs mere om dette nedenfor.
- Hvordan fungerer sojaprotein?
- Forskellen mellem valle og soja
- Tilskud med sojaprotein
Hvordan fungerer sojaprotein?
Der er nu ingen tvivl om, at sojaprotein er en høj kvalitetskilde til protein, med et indhold af alle essentielle aminosyrer. Proteinet fremstilles fra sojabønnen og er derfor fuldstændig vegetabilsk. Sojaprotein optages hurtigt i kroppen, og ses derfor som et alternativ til valleprotein og er velegnet, når du ønsker en hurtig opfyldning af protein til musklerne. Sojaprotein har en lidt tykkere og mere melet konsistens end andre proteinpulvere, hvilket kan være både tiltalende og ufordelagtigt afhængigt af smag.
Sojabønnen indeholder fytoøstrogener, et stof som ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Det er en myte, at man af den grund bør holde sig fra sojaprotein. Fytoøstrogen har dog ikke samme virkning på kroppen som østrogen, og sojabønnen kan i stedet virke anti-østrogent. Proteinpulver fremstillet af soja er renset for fytoøstrogener og kan anvendes af både mænd og kvinder.
Tilskud
Udbuddet af sojaprotein er ikke lige så bredt som valleprotein, men sortimentet er øget en del, ikke bare i bredden, men også i smagsvarianter over de seneste år.
Sojaproteinisolat er den mest almindeligt forekommende variant af sojaprotein. Det er en isoleret form for sojaproteiner, hvilket betyder, at den er renset for både fedt og fytoøstrogener. Sojaproteinpulver er et perfekt alternativ til dig, som ikke vil eller kan spise valleprotein.
Sojagainer er den vegetabilske variant ved siden af traditionel gainer med valleprotein. Sojagainer indeholder foruden sojaprotein også hurtige kulhydrater og er beregnet til restitution efter træning. Du kan nemt blande din egen sojagainer med 1 portion sojaprotein og ca. 1 dl kulhydrater.
Proteintilskud rettet mod kvinder indeholder ofte sojaprotein i kombination med andre proteinkilder. Her anvendes også isolater.
Forskel mellem valle og soja?
Sojaprotein har længe været betragtet som en dårligere variant af mælkeprotein i bodybuilderkredse, og mange studier er blevet udført for at se, hvor stor forskellen er mellem de to proteinvarianter.
Når det kommer til at bygge muskler er balancen mellem proteinsyntesen og muskel-nedbrydningen vigtig. Ved siden af styrketræning er vores proteinkonsum en afgørende faktor for, hvor meget muskler vi kan bygge. Forskning har vist, at valleprotein understøtter proteinsyntesen bedre end sojaprotein, og forskellene synes at ligge i hvor hurtigt kroppen kan nedbryde proteinet og hvor meget af aminosyren leucin det indeholder (1). Leucin er den aminosyre, der stimulerer proteinsyntesen i højest grad.
I et forsøg (2) på at teste forskellene mellem de to proteinvarianter skulle tre grupper raske personer træne styrketræning for derefter at tage 10 gram af de respektive proteinkilder: valle, soja og det langsomme kaseinprotein. Testpersonerne skulle også prøve at tage dem i hvile. Resultatet viste, at valleproteinet øgede aminosyretilgængeligheden i blodet, og specielt leucinkoncentrationer, sammenlignet med sojaproteinet. Konsekvensen blev, at proteinsyntesen efter træning øgedes med 31% mere i valleproteingruppen end sojaproteingruppen og 18% højere i hvile. Ikke overraskende viste det sig, at kasein lå langt efter de andre to i denne henseende.
Spørgsmålet er om der overhovedet findes nogen fordel ved sojaprotein kontra valle? Du, som er laktoseintolerant, allergisk overfor mælkeprotein, vegetarianer eller får maveproblemer af mælkeprotein, vil få stor nytte af sojaproteinet. Det giver næsten lige så gode resultater. Hvad, der vejer tungest for at nå netop dine mål, er op til dig selv at afgøre.
#PRODUKTGRUPP 1##
Referencer:
The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons. Phillips, Tang, Moore. 2009.
Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Tang, Moore, Kujbida, Tarnopolsky, Phillips. 2009.
Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.Luiking, Deutz, Jäkel, Soeters. 2005.