Sådan påvirkes kroppen af fruktose
Fruktose er et simpelt sukker, der ofte bruges i gainers, sportsdrikke og barer. Der går mange rygter om fruktose, og her finder vi ud af, hvad det egentlig gør i kroppen og slår også en myte eller to af.
- Hvad er fruktose?
- Tilskud:
- Anvendelsesområder
Hvad er fruktose?
Fruktose er et simpelt sukker og er dermed, ligesom glukose, den mindste bestanddel af et kulhydrat, monosaccharid. Det er derfor let tilgængeligt for kroppen at absorbere. Imidlertid adskiller optagelsen af fruktose sig fra optagelsen af glukose. Fruktose kan kun optages via leveren og derefter omdannes til glukose (blodsukker). Det passerer derefter gennem blodet og bruges direkte som energi eller lagres som glykogen. Fordi det først skal omdannes til glukose, får vi en mindre påvirkning af blodsukkeret, som øges langsommere af fruktose end glukose.
Hvis kroppen allerede har nok kulhydrater i kroppen, kan fruktose gå den anden vej og i stedet bidrage til fedtdannelse. Det sker kun, hvis vi spiser mad og samtidig får for meget fruktoseindtag, som når vi drikker sodavand til maden. Omkring halvdelen af den fructose, vi indtager, bruges direkte som energi, og omkring 40 % lagres som glykogen. Det er altså knap 10 % af fruktosen, der kan bidrage til fedtdannelsen.
Tilskud:
Fruktose har ingen eller minimal effekt på blodsukkeret og bruges ofte og gavnligt i kosttilskud rettet mod restitution, såsom gainers, sportsdrikke og barer.
Det forekommer sjældent alene, men sammen med andre kulhydrater som maltodextrin og dextrose. Det har vist sig, at en blanding af disse formentlig kan give en bedre restitution, da fruktosen optages langsommere og lagrer glykogen i leveren, så kroppen kan fokusere på at belaste de øvrige energilagre (muskler, hjerne og andre organer) med de andre kulhydrater. Det er dog vigtigt, at fructose er den mindste mængde kulhydrat i din restitutionsdrik/ sportsdrik/ gainer, for at det er gavnligt, så sørg for, at det er efter de andre kulhydrater i ingredienslisten.
Fructose har historisk set også optrådt i nogle vægttabsprodukter, dog mere sjældent, i disse gør de ikke noget, undgå vægttabsprodukter med en høj mængde fructose!
Anvendelsesområder
Udover kosttilskud bruges fruktose ofte som tilsætningsstof i fødevarer, hvor det frem for alt bidrager til en sød og god smag. Det markedsføres ofte som et mere naturligt alternativ til sukker og kunstige sødestoffer, men har i de senere år fået et dårligt ry som årsag til fedme. Det skyldes, at fruktosen dermed kan bidrage til fedtlagring. Et for stort forbrug af fruktose bør undgås som fødevaretilsætningsstof, og bør i stedet indtages i mindre mængder eller i forbindelse med træning, hvor det kan bruges som energi direkte uden at danne fedt. Du, der tøver med at spise frugt på grund af dets indhold af fruktose, kan tro om igen. Frugt indeholder mest vand og også en masse vitaminer, så den lille mængde fructose, der tilsættes, kan nemt bruges af kroppen som energi. At man ville blive overvægtig af frugt hører til blandt myterne.
Lad ikke madmyter forhindre dig i at give energi til din træning!