Sådan fungerer synefrin i forbindelse med fedtforbrænding
Synefrin, der ofte beskrives som en effektiv fedtforbrænder, er populært som tilskud til fedtforbrænding. Men hvad er synefrin, hvor kommer det fra, og hvilke egenskaber har stoffet?
I forbindelse med samtaler om fedtforbrænding og vægttab hører man undertiden ordet synefrin. Dette stof, som er blevet populært gennem årene, er helt naturligt og findes i kosttilskud, hvor målet ofte er at øge fedtforbrændingen ved diæt eller en anden form for vægttab.
I denne artikel kan du læse om:
- Hvad er synefrin?
- Hvordan fungerer synefrin?
- Bivirkninger af synefrin
Hvad er synefrin?
Synefrin, eller Synephrine som det hedder på engelsk, bruges almindeligvis i kosttilskud, der markedsføres mod fedtforbrænding og vægttab. Synefrin findes naturligt i bitre appelsinskaller, også kendt som Citrus aurantium. I den periode, hvor frugten er umoden, anvendes skallen til at udvinde stoffet. Vi får synefrin, når vi spiser citrusskaller, for eksempel i marmelade med skalstykker, men det er dog ikke i bemærkelsesværdige mængder.
Synefrin er et populært tilskud ved træning og fedtforbrænding.
HVORDAN FUNGERER SYNEFRIN?
Synefrin menes at påvirke centralnervesystemet og regnes derfor som et stimulant. Dets egenskaber er blevet sammenlignet med effekterne af kroppens eget stof adrenalin. Adrenalin udskilles ved hård træning eller når vi bliver stressede, og dets nytte går tilbage til oldtiden, hvor stress og truende situationer betød, at vi var nødt til at forberede os på kamp eller flugt for at overleve. Tilstanden gør os kvikke og årvågne, og desuden øges kropstemperaturen, mens sultfornemmelserne mindskes, så vi kan fokusere på vores opgave. Disse egenskaber er naturligvis en bonus, når det kommer til fedtforbrænding: en øget kropstemperatur, der medfører højere energiforbrug til varme, mindskede sultfornemmelser, der gør diæten mere tålelig, og desuden en vågenhed, der gør, at vi kan træne endnu hårdere. Præcis hvordan synefrin fungerer i kroppen kræver dog flere studier for at kunne fastslås med sikkerhed. Selvom mange oplever en opkvikkende fornemmelse efter at have prøvet synefrin, er det ikke en så direkte stimulerende effekt som for eksempel koffein. Synefrin opleves ofte som mildere med en opmærksomhed, der i stedet varer længere over tid.
Synefrin og lignende tilskud
Studier har også vist, at synefrin kan have effekt ved styrketræning. I en undersøgelse* deltog 12 sunde unge mænd, som blev inddelt i 3 grupper. Testen gik ud på at gennemføre 10 gentagelser squat i 6 sæt med 80 % af maxkapacitet og 2 minutters pause mellem sættene. Den ene gruppe fik 100 mg synefrin før træningen, den anden gruppe fik 100 mg synefrin plus 100 mg koffein, og den tredje gruppe fik placebo. Alle grupper prøvede hvert præparat i tre dage, med en uges mellemrum mellem de forskellige præparater for at undgå indbyrdes påvirkning. Man målte derefter styrke og hastighed på øvelsen, mælkesyre samt oplevet anstrengelse. Resultatet viste markant højere volumbelastning samt større gennemsnitshastighed ved brug af synefrin og synefrin plus koffein sammenlignet med placebogruppen. Desuden blev der ikke rapporteret nogen bivirkninger af præparaterne. Konklusionen blev, at et tilskud med synefrin kan gavne dem, der styrketræner.
Vidste du, at: Synefrin er et mildere alternativ for maven - sammenlignet med andre stimulanter såsom chili.
Synefrin sælges i dag som kosttilskud med en dosering på omkring 40 mg per dag. Synefrin kan kombineres med koffein for dem, der ønsker en ekstra effekt, men færdige kosttilskud indeholder ikke disse to stoffer sammen.
Bivirkninger af synefrin
Alle oplever synefrin forskelligt, nogle føler sig meget energiske efter at have taget synefrin, mens andre har svært ved at mærke effekten. Ved meget høje doser kan det dog medføre forhøjet blodtryk, høj puls og søvnproblemer. Det bedste er derfor altid at holde sig til den anbefalede dosis og starte forsigtigt for at teste sin tolerance.
Referencer:
The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. NA Ratamess, JA Bush, J Kang, WJ Kraemer, SJ Stohs, VG Nocera, MD Leise, KB Diamond, AD Faigenbaum. 2015.