Sådan fungerer ashwagandha
Ashwagandha er en kraftfuld urt, der længe har været anvendt inden for den indiske lægekunst ayurveda. Den er blevet stadig mere populær her i Europa, da flere og flere mennesker har fået øjnene op for denne interessante plante. Her gennemgår vi ashwagandhas mange spændende egenskaber!
- Ashwagandha
- Hvad er ashwagandha?
- Hvad gør ashwagandha?
- Ashwagandha i studier
- Hvornår skal man tage ashwagandha?
- Hvor meget ashwagandha skal man tage?
Ashwagandha anvendes ofte i perioder med stress for at øge både fysisk og psykisk velvære. Det er en adaptogen, hvilket betyder, at den kan hjælpe kroppen med at tilpasse sig store belastninger.
Ashwagandha - en unik urt med historisk brug
Ashwagandha er et populært og omtalt middel, der i de senere år har spredt sig vidt over hele verden. Urten har været brugt i flere tusind år inden for den indiske lægekunst ayurveda for at forbedre det fysiske og psykiske velvære. Her omtales ashwagandha som en "rayasan", hvilket er betegnelsen for noget, der anses for generelt balancerende, foryngende og styrkende. Carl von Linné gav planten det latinske navn Withania somnifera på grund af dens påståede søvngivende og afslappende effekt.
Hvad er ashwagandha?
Ashwagandha kaldes også for indisk ginseng eller vinterkirsebær og stammer fra Asien. Planten vokser i Indien, Mellemøsten og Nordafrika og ligner en kraftig busk, der kan blive helt op til fem meter høj. Både blade, grene og rødder bruges, men det er rødderne, der anses for at være mest interessante og ofte anvendes i tilskud med ashwagandha. Rødderne er rige på withanolider; de forbindelser der giver planten dens karakteristiske egenskaber.
Vidste du at navnet ashwagandha kommer fra sanskrit og er en kombination af ordene "ashva" som betyder "hest", og "gandha" som betyder "lugte"?
Hvad gør ashwagandha?
Inden for ayurveda anses ashwagandha for at give både styrke og energi og bruges til at modvirke stress, træthed og i visse tilfælde søvnproblemer. Ashwagandha tilskrives også adaptogene egenskaber. Adaptogener er planter eller svampe, der påvirker cellernes evne til at tilpasse sig belastninger; de kan for eksempel hjælpe med at reducere følelsen af udmattelse eller øge vores fokus i stressfyldte situationer. Da ashwagandha er en adaptogen, er den også blevet undersøgt for sin mulige evne til at opbygge immunsystemet efter sygdom, bidrage til reduceret stress, øget lyst og følelsesmæssig balance (1).
Tip! Læs mere om hvad adaptogener er!
Ashwagandha i studier - lindrer stress og reducerer angst
Ashwagandha er et velstuderet emne, og mange undersøgelser er udført for at forstå de potentielle fordele. I en nylig gennemført undersøgelse blev det undersøgt, hvilke stresslindrende effekter voksne, der oplevede høj stress, kunne få ved at indtage ashwagandha-ekstrakt (2). Resultatet viste en statistisk signifikant reduktion af angst hos dem, der tog ashwagandha i 60 dage, sammenlignet med dem, der fik placebo. Det er også blevet observeret, at ashwagandha ser ud til at reducere kortisol og øge serotonin og på denne måde mindsker stress og angst (3). Deltagerne i den pågældende studie oplevede også en tydelig forbedring af deres opfattede livskvalitet sammenlignet med placebogruppen. Studier har ligeledes vist, at ashwagandha kan lette søvnproblemer og indsovningsvanskeligheder (4). Det ser også ud til at kunne give positive resultater for kvinder, der oplever overgangsalderens symptomer (5). De fleste gennemførte studier er dog i mindre skala, og der er behov for større og mere omfattende studier for at sikre pålidelige resultater.
Hvornår skal man tage ashwagandha?
Ashwagandha kan hjælpe med at opretholde både mental og fysisk velvære i perioder med stress (6). Nogle oplever det derfor som hjælpsomt at tage ashwagandha i ekstra belastende perioder. For andre har ashwagandha en afslappende og beroligende virkning. Da kan man vælge at tage det som tilskud om aftenen for at fremme nattesøvnen.
Hvor meget ashwagandha skal man tage?
Tilskud med ashwagandha fås både som kapsler og som pulver. Den anbefalede dosis af ashwagandha kan variere afhængigt af formålet, produktets koncentration og indhold af withanolider samt individets helbredstilstand. Da ashwagandha er en adaptogen, er den ikke vanedannende og tilpasser sig kroppens egne funktioner for at skabe balance. Derfor behøver man ikke øge dosen for at fortsætte med at opnå effekt. Det er vigtigt altid at følge doseringsanvisningerne, der står på produktet.
Produkter:
Referenser:
- Cynthia Baker, Jessica B Kirby, Jack O'Connor, Keston G Lindsay, Andrea Hutchins, Margaret Harris. 2022. The Perceived Impact of Ashwagandha on Stress, Sleep Quality, Energy, and Mental Clarity for College Students: Qualitative Analysis of a Double-Blind Randomized Control Trial. (Hämtad: 2025-02-13)
- Adrian L Lopresti , Stephen J Smith, Hakeemudin Malvi, Rahul Kodgule. 2019. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. (Hämtad: 2025-02-13)
- Muhammed Majeed, Kalyanam Nagabhushanam, Lakshmi Mundkur. 2023. A standardized Ashwagandha root extract alleviates stress, anxiety, and improves quality of life in healthy adults by modulating stress hormones: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study. (Hämtad: 2025-02-13)
- Deepak Langade, Vaishali Thakare, Subodh Kanchi, Sunil Kelgane. 2020. Clinical evaluation of the pharmacological impact of ashwagandha root extract on sleep in healthy volunteers and insomnia patients: A double-blind, randomized, parallel-group, placebo-controlled study. (Hämtad: 2025-02-13)
- Sriram Gopal, Ashutosh Ajgaonkar, Padmaja Kanchi, Aditi Kaundinya, Vaishali Thakare, Sanjaya Chauhan, Deepak Langade. 2021. Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. (Hämtad: 2025-02-13)
- Kumarpillai Gopukumar, Shefali Thanawala, Venkateswarlu Somepalli, T S Sathyanaryana Rao, Vijaya Bhaskar Thamatam, Sanjaya Chauhan. 2021. Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. (Hämtad: 2025-02-13)