Hjerne, hukommelse og koncentration
Hjernen styrer sammen med nervesystemet hele vores krop, og selvom hjernen kun udgør 2% af kropsvægten, går cirka en fjerdedel af al vores energi, til at holde hjernen kørende. I denne artikel giver vi dig (h)jernekontrol på den bedste mad til dette vigtige organ.
God mad til at holde hjernen i gang.
Fed fisk OG omega-3
De fleste ved, at de flerumættede omega-3 fedtsyrer er gode for hjertet og karene, men hvad mange ikke tænker på, er, at god kardiovaskulær sundhed også er positiv for hjernen. Omega-3 fedtsyrer hjælper med at gøre blodet mere flydende ved at mindske dets evne til at størkne. Dette reducerer risikoen for blodpropper, og er positivt for både hjerter og hjernen.
Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA er også vigtige af andre grunde. DHA bidrager blandt andet til, at hjernens neuroner fungerer normalt, og det er også nødvendigt for børn, for at vokse i normal hastighed og til udvikling af hjerne og øjne hos fosteret og børnene. Omega-3 er også nødvendigt for kroppen at regulere blodtryk og nyrefunktion og for at det er i stand til at reparere celler. For at vi kan få nok omega-3, skal vi spise fisk og skaldyr mindst tre gange om ugen, både fede og magre. I betragtning af de mange sundhedsmæssige virkninger af omega-3 fedtsyrer er det vigtigt at imødekomme kroppens behov for disse fedtsyrer og også afveje dem med et tilskud af omega-6.
Tips! Et vegetabilsk alternativ til at få omega-3 i dig er hørfrøolie.
Omega-3:
Fuldkornsprodukter
For at et produkt kan beregnes som værende fuldkorn, skal alle dele af et korn inkluderes, uanset om det er frø eller mel. Fuldkornsprodukter nedbrydes langsomt i kroppen og forårsager således en langsom stigning i blodsukkeret. Dette er positivt af flere grunde, ikke mindst for hjernen. Hjernen er afhængig af kulhydrater (glukose) for at kunne udføre, og i modsætning til resten af kroppen kan hjernen ikke bruge fedtreserverne som energikilde, når kroppen er løbet tør for kulhydrater. I stedet skal kroppen begynde at producere ketoner for at forsyne hjernen med energi. Hjernen har brug for lidt over 100 gram glukose om dagen for at fungere optimalt, og hjernen klarer sig bedst, hvis glukosetilførslen er jævn hele dagen. Hvis du vælger fuldkornprodukter, bliver blodsukkerkurven jævn og stabil, hvilket betyder, at hjernen får en kontinuerlig energiforsyning (glukose).
Hvis du i stedet spiser hurtige kulhydrater som hvidt mel og sukker, stiger blodsukkeret hurtigt og falder derefter igen. Dette resulterer i en ujævn kurve og en ujævn energiforsyning til hjernen. Resultatet er, at hjernens præstationsevne varierer meget i løbet af dagen, og i praksis bemærker du dette i den form, at det f.eks. bliver vanskeligt at koncentrere sig.
Gode kilder til fuldkorn:
- Fuldkornspasta
- Knækbrød
- Groft brød
- Fuldkornsris
- Havregryn
- Rugflager
- Hvedekerner
Blåbær
Bær omtales ofte som ægte superfood, det vil sige, mad med usædvanligt nærende indhold. Ikke overraskende har blåbær også vist sig at have positive virkninger på hjernen. Det ser ud til, at blåbær kan forbedre læringsevne, balance, koordination og kortvarig hukommelse. Derudover indeholder blåbær antocyanidiner, karotinoider og flavonoider, der er gavnlige for en bibeholde synet. Så tag en spand ud i skoven, og vælg så meget som muligt af dette farverige bær, eller vælg et supplement med blåbærekstrakt.
Blåbær:
Nødder
Nødder indeholder masser af fedt og også meget af det fedtopløselige E-vitamin. E-vitamin siges at reducere risikoen for kognitivt tab, især hos ældre. Som vi nævnte tidligere, er de sunde fedtstoffer også positive for både hjerte, kar og hjerne.
Ud over E-vitamin indeholder nødder også masser af vitaminer og mineraler sammen med et højt indhold af protein. Husk dog ikke at spise for mange, fordi nødder på trods af deres lille størrelse er meget rige på energi. Hvis du er allergisk overfor nødder, findes E-vitamin også i grønne bladgrøntsager, æg, asparges, oliven og vilde ris.
Broccoli
Denne grønne grøntsag indeholder blandt andet et stof kaldet sulfanomid, og dette menes at have en styrkende virkning på blod-hjernebarrieren, hvilket er det, der adskiller det cirkulerende blod fra væsken i hjernen. Denne barriere er en meget vigtig beskyttelse for hjernen og hjælper med at forhindre for eksempel bakterier og andre skadelige stoffer i at komme ind i blodet og dermed ind i hjernen. Broccoli er desuden meget mættende og har et lavt kalorieindhold, så der er mange grunde til altid at have broccoli i køleskabet.
Tomater
Tomater indeholder masser af antioxidanten lycopen, som ligesom andre antioxidanter hjælper med at beskytte kroppen mod frie radikaler og oxidativ stress. Det menes, at frie radikaler k.an forårsage mange forskellige sygdomme, herunder demens og hjertekarsygdomme. At spise rigeligt med antioxidanter er derfor en god idé, ikke kun for hjernen, men for hele kroppen. Lykopen frigives, når tomater opvarmes, så nyd tomatsuppe eller ovnbagte tomater.
Avocado
Avocado og avocadoolie er rige på fedt i form af nyttige umættede fedtsyrer. Denne type fedt hjælper med at holde cellemembraner mobile og fleksible. Avocadoer indeholder en masse enkeltmættede fedtsyrer som omega-9, som menes at være i stand til at beskytte hjernens nerveceller. Ud over dette hjælper de enkeltmættede fedtsyrer også med at holde blodtrykket lavt og holde blodet flydende. At blodet flyder let gennem karrene er positivt for hele kroppen, ikke mindst for hjernen, som har brug for store mængder næring og ilt for at fungere optimalt. Avocado indeholder også masser af mineralet kalium, som ifølge forskere kan hjælpe med at beskytte mod forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Et tip er at skære avocadoen og spise med en skive fuldkornsbrød, toppet med spirer og lidt sort peber, på denne måde får du både fuldkorn og næringsstoffer fra avocadoen og spirerne.
Salvie
Salvie er et velsmagende krydderi, der traditionelt er blevet brugt som en lægeplante. Forskere har undersøgt salvies egenskaber selv i moderne tid, og det har vist sig, at urten ser ud til at have positive virkninger på både hukommelse og indlæringsevne. Det antages, at dette skyldes indholdet af kamominsyre i salvie, et stof, der hjælper med at reducere nedbrydningen af neurotransmitteren acetylcholin. Acetylcholin er den neurotransmitter, der involveres ved hukommelse og læring.
Æg
Æg er rige på de fleste næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Ud over masser af protein indeholder æg også mange B og E vitaminer, samt mineraler jod, fosfor, zink og selen. Udover disse stoffer indeholder æg også kolin, et B-vitaminlignende stof, der er nødvendigt for kroppens produktion af acetylcholin. Acetylcholin er, som nævnt ovenfor, den neurotransmitter, der involveres ved hukommelse og indlæring, og kolin findes ofte i kosttilskud der styrker hukommelsen.
Mørk chokolade
Mørk chokolade er ikke kun lækkert, den har også flere gode egenskaber takket være det høje indhold af kakao. Ifølge forskere har kakao flere positive virkninger på hjernen, herunder vores kognitive opførsel, ikke mindst hos ældre. Kakao indeholder flavonoider, en type antioxidant, og det er indholdet af disse, der menes at være bag de positive effekter. Forskere har set, at efter indtagelse af mørk chokolade er blodgennemstrømningen til den grå masse i hjernen steget, og af denne grund spekuleres der i, om kakaoens flavonoider kan være gavnlige for mennesker med demens, eller folk, som har haft slagtilfælde (1). Det er ikke klart, om mørk chokolade også fungerer til forebyggelse, men hvis du kan lide mørk chokolade, kan du højst sandsynligt nyde et stykke med god samvittighed.
Produkter:
Referencer
[1] Fisher ND, Sorond FA, Hollenberg NK. Cocoa flavonols and brain perfusion. J Cardiovasc Pharmacol. 2006; 47 Suppl 2: S210-4.