Grøn te - derfor er det sundt!
Te har været konsumeret i Kina i over 4600 år og har siden da været genstand for påstande om dets sundhedseffekter. Grøn te adskiller sig fra sort te ved, at den grønne te ikke tillades at oxidere som den sorte. Dette gør, at mange stoffer bevares, som ellers ville forsvinde ved oxideringen. I denne artikel vil vi gennemgå lidt af forskningen på grøn te og også vise, hvordan du brygger det korrekt.
- Hvad indeholder grøn te?
- Hvad er grøn te godt for?
- Hvordan brygger man grøn te?
Koffein og theanin
Teplanten indeholder mange forskellige interessante stoffer, hvoraf nogle har fået mere opmærksomhed end andre. Te indeholder, ligesom kaffe, koffein, som virker opkvikkende. Koffeinindholdet i en kop te kan variere, men regn med, at det er mindre end halvdelen af, hvad det er i en kop kaffe. Koffein kan for eksempel hjælpe på forskellige måder under en diæt. Det er lettere at klare hverdagen, hvis man føler sig frisk, selv om man er på kalorieunderskud, og koffein har også vist sig at mindske den oplevede anstrengelse ved fysisk aktivitet. Det føles altså mindre anstrengende at træne ved en given intensitet med koffein i kroppen end uden. Desuden synes koffein at gøre mere fedt tilgængeligt fra fedtvævet til forbrænding, hvilket kan være gavnligt ved ren lavintensiv fedtforbrændingstræning, såsom en morgengåtur før morgenmad.
Theanin er en aminosyre, som næsten udelukkende findes i teblade og ser ud til at kunne mindske nogle af koffeinens bivirkninger. Theanin virker snarere beroligende end opkvikkende, men ikke søvndyssende. Theanin kan i sig selv hjælpe med at skabe ro før nattesøvn, men koffeinet i te skulle modvirke dette. Dog kan theanin hjælpe mod dagligdags stress. Theanin må ikke forveksles med tein, som er et andet navn for koffein.
EGCG
EGCG står for "Epigallocatechin gallate" og er en af teets mange katekiner (antioxidantgruppe). EGCG er den katekin, der findes mest af i grøn te, men ikke i sort, da EGCG nedbrydes i oxidationsprocessen. EGCG er en antioxidant, men antioxidantindholdet i grøn te er omtrent det samme som i sort te, så de potentielle effekter af EGCG har sandsynligvis ikke noget med dette at gøre. Der findes studier, der viser, at EGCG (og eventuelt andre stoffer i grøn te) hjælper med at forhindre nedbrydningen af adrenalin og noradrenalin i kroppen (to hormoner), hvilket muligvis øger leverens fedtomsætning samt mitokondriernes energiforbrug. Mitokondrierne er ansvarlige for cellernes omsætning af næringsstoffer til energi.
For at få en tilstrækkelig mængde EGCG bør du drikke to til tre kopper grøn te om dagen eller tage et tilskud af grøn teekstrakt.
Øvrigt indhold
Grøn te indeholder en række andre stoffer, der kan have forskellige sundhedseffekter og fungere som antioxidanter. Disse inkluderer forskellige polyfenoler, klorofyl og andet. Dog er der i dag ikke tilstrækkeligt med studier til at kunne sige noget med sikkerhed, ud over at de har en effekt.
Tilskud med grøn te
Hvordan brygger du grøn te
Når du brygger grøn te, er det vigtigt, at vandet ikke er for varmt, da det får teet til at smage bittert. Kog vandet op og lad det derefter køle ned til mellem 75 og 80 grader, før du lægger tebladene i. Hvis du bruger løst te, er doseringen cirka en teskefuld teblade pr. kop. Hvor længe man derefter lader teet trække, afhænger af den personlige præference. I Kina lader man tebladene blive i koppen, når man drikker, men ellers kan man bruge en si.
Opsummering
Som du kan se, kan grøn te have en række interessante egenskaber. Om du får de sundhedsfremmende egenskaber ved grøn te ved at tage det som kosttilskud eller som drik, er det samme - nogle foretrækker at få fordelene gennem deres kop te, og elsker smagen, men andre har svært ved den lidt græsagtige smag på grøn te, og foretrækker derfor at tage det som kosttilskud.
- Grøn te indeholder både koffein og theanin
- EGCG ser ud til at være den aktive substans
- Det er sandsynligvis flere andre gavnlige stoffer i grøn te, som kan nydes som en drik eller tages som kosttilskud