Derfor er chiafrø nyttige
Chiafrø var tidligere et relativt ukendt frø i Sverige, men er nu en daglig ingrediens og et ernæringstilskud. De små sorte frø er fulde af næringsstoffer og kan bruges til al slags madlavning og bagning.
- Hvorfor er chiafrø nyttige?
- Chiafrø til madlavning
- Chiafrøets oprdindelse
Chia frø er rige på flere næringsstoffer.
Hvorfor er chiafrø nyttige?
Chiafrø er rige på en række næringsstoffer, de fleste af os er ivrige efter at komme i os, hvoraf de mest karakteristiske næringsstoffer er protein, omega-3 og kostfibre.
Egenskab: | Godt for: |
Indeholder ca. 20% protein | Følelse af mæthed og muskelvækst |
Indeholder opløselige kostfibre | Ernæring for gode bakterier og positivt for kolesterolniveauer |
Indeholder 18 ud af 20 aminosyrer - proteinkilde af høj kvalitet | Normal muskelvækst under træning og restitution efter træning |
Indeholder omega-3 | Vigtig fedtsyre til hjerte, kar og hjerne |
Proteinindholdet i chiafrø er højt, hvilket er positivt for dig, der ønsker en god mæthedsfølelse, men uden at vælge animalske proteinkilder som proteinpulver. Protein fungerer som byggestenene til muskler, og det er derfor ekstra interessant for dig, der træner styrketræning med det mål at få stærke, sunde muskler, der fører dig gennem livet.
Opløselig kostfiber har flere sundhedsfremmende egenskaber. Opløselig kostfiber nærer gode bakterier i vores naturlige tarmflora og bidrager derved til et fungerende immunsystem. Opløselige kostfibre bidrager også til at sænke kolesterolniveauer ved at bringe galdesalte ud af kroppen. Galdesalte er fremstillet af kolesterol, og reabsorptionen i kroppen er normalt stor. Når fibrene tager dem med sig, skal der dog produceres nye galdesalte, og der forbruges mere kolesterol.
Proteinkilde af høj kvalitet betyder, at så mange af de 20 aminosyrer som muligt skal inkluderes i proteinet. Aminosyrer er de komponenter, der udgør et protein og giver det dets struktur og kropsfunktion. Optagelsen af protein i kroppen bestemmes af, hvor mange aminosyrer der er inkluderet, og et protein med mange aminosyrer foretrækkes derfor. Animalsk proteinkilder er ofte mere værdifulde, men chiafrø er en stærk vegetabilsk tilsvarende. Chiafrø har et indhold på så meget som 20% protein, da 18 ud af 20 aminosyrer indgår.
Omega-3 er en essentiel fedtsyre, der har stor betydning for vores generelle helbred. Fedtsyren i vores almindelige kost kan være vanskelig at absorbere i en tilstrækkelig mængde, og chiafrø tilbyder en god sammensætning af omega-3. Omega-3 har positive virkninger på hjertet og karrene og bidrager til hjernens normale funktion og udvikling. En spiseskefuld chiafrø giver så meget som 1 gram omega-3, hvilket omtrent svarer til 75 gram laks.
Chiafrø til madlavning
Chiafrø har en stor anvendelse i køkkenet, så længe du er innovativ. Frøene har en hævende effekt i væske og danner gelé omkring dem, hvilket gør chiafrø til en behagelig teksturgiver i alt fra grød og drikke til desserter. Den naturlige og milde smag gør chiafrø egnet til de fleste ting og tilføjer ernæring til dit måltid.
Hævelse af chiafrø fører også til en øget og længerevarende mæthedsfølelse, da frøene optager mere plads i maven, og maden bliver mere kompleks at nedbryde. Drys chiafrø i din müsli om morgenen, eller prøv at blande i en smoothie for en solid morgenmad. Husk at tygge ordentligt, så kroppen formår at få så meget ernæring som muligt.
Chiagrød kan laves med chiafrø og valgfri mælk som base og smagstilsætter som du ønsker.
Chiafrøets OPRINDELSE
Chiafrø siges at være løbefolket, Tarahumaras, genopladning og energikilde til deres distanceløb. Det mexicanske folk tillod frøene at svulme op i vand og drak det derefter som en afkølende Chia Fresca. Chiafrøene kommer oprindeligt fra Mexico, hvor de vokser i bjergene. I årtusinder har aztekerne brugt chiafrø som en del af deres sunde kost og også til topisk brug for at lindre smerter og spændinger.