Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Min målsætning | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Derfor er chiafrø nyttige

Chiafrø var tidligere et relativt ukendt frø i Sverige, men er nu en daglig ingrediens og et ernæringstilskud. De små sorte frø er fulde af næringsstoffer og kan bruges til al slags madlavning og bagning.

  • Hvorfor er chiafrø nyttige?
  • Chiafrø til madlavning
  • Chiafrøets oprdindelse

Nærbillede af chiafrø på en træske. Chia frø er rige på flere næringsstoffer.

Hvorfor er chiafrø nyttige?

Chiafrø er rige på en række næringsstoffer, de fleste af os er ivrige efter at komme i os, hvoraf de mest karakteristiske næringsstoffer er protein, omega-3 og kostfibre.

Egenskab:Godt for:
Indeholder ca. 20% proteinFølelse af mæthed og muskelvækst
Indeholder opløselige kostfibreErnæring for gode bakterier og positivt for kolesterolniveauer
Indeholder 18 ud af 20 aminosyrer - proteinkilde af høj kvalitetNormal muskelvækst under træning og restitution efter træning
Indeholder omega-3Vigtig fedtsyre til hjerte, kar og hjerne

Proteinindholdet i chiafrø er højt, hvilket er positivt for dig, der ønsker en god mæthedsfølelse, men uden at vælge animalske proteinkilder som proteinpulver. Protein fungerer som byggestenene til muskler, og det er derfor ekstra interessant for dig, der træner styrketræning med det mål at få stærke, sunde muskler, der fører dig gennem livet.

Opløselig kostfiber har flere sundhedsfremmende egenskaber. Opløselig kostfiber nærer gode bakterier i vores naturlige tarmflora og bidrager derved til et fungerende immunsystem. Opløselige kostfibre bidrager også til at sænke kolesterolniveauer ved at bringe galdesalte ud af kroppen. Galdesalte er fremstillet af kolesterol, og reabsorptionen i kroppen er normalt stor. Når fibrene tager dem med sig, skal der dog produceres nye galdesalte, og der forbruges mere kolesterol.

Proteinkilde af høj kvalitet betyder, at så mange af de 20 aminosyrer som muligt skal inkluderes i proteinet. Aminosyrer er de komponenter, der udgør et protein og giver det dets struktur og kropsfunktion. Optagelsen af protein i kroppen bestemmes af, hvor mange aminosyrer der er inkluderet, og et protein med mange aminosyrer foretrækkes derfor. Animalsk proteinkilder er ofte mere værdifulde, men chiafrø er en stærk vegetabilsk tilsvarende. Chiafrø har et indhold på så meget som 20% protein, da 18 ud af 20 aminosyrer indgår.

Omega-3 er en essentiel fedtsyre, der har stor betydning for vores generelle helbred. Fedtsyren i vores almindelige kost kan være vanskelig at absorbere i en tilstrækkelig mængde, og chiafrø tilbyder en god sammensætning af omega-3. Omega-3 har positive virkninger på hjertet og karrene og bidrager til hjernens normale funktion og udvikling. En spiseskefuld chiafrø giver så meget som 1 gram omega-3, hvilket omtrent svarer til 75 gram laks.

Chiafrø til madlavning

Chiafrø har en stor anvendelse i køkkenet, så længe du er innovativ. Frøene har en hævende effekt i væske og danner gelé omkring dem, hvilket gør chiafrø til en behagelig teksturgiver i alt fra grød og drikke til desserter. Den naturlige og milde smag gør chiafrø egnet til de fleste ting og tilføjer ernæring til dit måltid.

Hævelse af chiafrø fører også til en øget og længerevarende mæthedsfølelse, da frøene optager mere plads i maven, og maden bliver mere kompleks at nedbryde. Drys chiafrø i din müsli om morgenen, eller prøv at blande i en smoothie for en solid morgenmad. Husk at tygge ordentligt, så kroppen formår at få så meget ernæring som muligt.

Chia budding i en gennemsigtig krukke.Chiagrød kan laves med chiafrø og valgfri mælk som base og smagstilsætter som du ønsker.

Chiafrøets OPRINDELSE

Chiafrø siges at være løbefolket, Tarahumaras, genopladning og energikilde til deres distanceløb. Det mexicanske folk tillod frøene at svulme op i vand og drak det derefter som en afkølende Chia Fresca. Chiafrøene kommer oprindeligt fra Mexico, hvor de vokser i bjergene. I årtusinder har aztekerne brugt chiafrø som en del af deres sunde kost og også til topisk brug for at lindre smerter og spændinger.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Derfor er mælkesyrebakterier gode for dig

Derfor er mælkesyrebakterier gode for dig

Mælkesyrebakterier modvirker dårlige bakterier.
 
Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Derfor har du brug for fedt, når du træner.
 
Derfor er aminosyrer gode til din træning

Derfor er aminosyrer gode til din træning

Individuelle aminosyrer en række vigtige biologiske funktioner i kroppen.
 
Stor guide: Derfor har vi brug for vitaminer

Stor guide: Derfor har vi brug for vitaminer

Hvorfor har vi brug for vitaminer, og hvad gør de i kroppen?
 
Kost: Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Kost: Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Derfor har du brug for fedt, når du træner.
 
Stor guide: Derfor er kulhydrater vigtige

Stor guide: Derfor er kulhydrater vigtige

Lær hvad kulhydrater er, og hvordan de virker.
 
Grøn te - derfor er det sundt!

Grøn te - derfor er det sundt!

I denne artikel vil du blive klogere på grøn te, og dets sunde egenskaber.
 
Derfor har kroppen brug for fibre

Derfor har kroppen brug for fibre

Lær hvad fibre er, og hvilken funktion de har.
 
Fødevarer der sænker kolesterol

Fødevarer der sænker kolesterol

Her får du tips om næringsstoffer og fødevarer, der er gode for kolesterolet.
 
Mental forbedring

Mental forbedring

8 effektive tips til hvordan du forbedrer din mentale præstation i hverdagen.
 
Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Smør, margarine eller kokosolie? Hvilket fedt er bedst til hvad? Lær mere her!
 
Vælg det rette proteinpulver

Vælg det rette proteinpulver

Hvilket proteinpulver skal man købe? Vælg det rette til dine behov.
 
Derfor har vi brug for calcium

Derfor har vi brug for calcium

Kalcium er et af kroppens vigtigste mineraler, læs om det her.
 
Vælg de rette aminosyrer

Vælg de rette aminosyrer

En aminosyre er byggesten til protein og dannes gennem lange kæder.
 
Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Udover den opkvikkende effekt påvirker koffein også dit stofskifte.
 
Hvad er C vitamin?

Hvad er C vitamin?

C-vitamin er populært i forkølelsestider og har flere funktioner i kroppen.
 
Tips til at blive kvikket op

Tips til at blive kvikket op

I denne artikel får du tip til, hvordan du bliver mere opmærksom både på kort og lang sigt.
 
Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout, hvad du bør overveje og søge efter.
 
Sådan undgår du at blive syg, når du begynder at træne

Sådan undgår du at blive syg, når du begynder at træne

En hård start på træning kan nemt føre til at man bliver syg.
 
Hvordan fungerer kreatin?

Hvordan fungerer kreatin?

Sandheden om kreatin - en gang for alle.