Alt du vil vide om quercetin
Quercetin har på det seneste tiltrukket sig betydelig interesse på grund af dets påståede antioxidative og immunstyrkende egenskaber. Dets potentielle rolle i forbindelse med allergier og histamin har også været genstand for forskning. Denne artikel giver en dybere indsigt i quercetin og fremhæver spændende muligheder for fremtidig forskning.
- Hvad er quercetin?
- Hvad er quercetin godt for?
- Hjælper quercetin ved allergi?
- Kan quercetin styrke immunforsvaret?
- Kombiner quercetin med bromelain
- I hvilken mad findes quercetin?
- Hvor meget quercetin skal man tage og hvornår?
- Quercetin og bivirkninger
Quercetin findes i frugt, grøntsager og bær.
Hvad er quercetin?
Quercetin er et medlem af flavonoidfamilien, en familie af naturlige farvestoffer, der findes i planter og grøntsager. Flavonoider, herunder quercetin, fungerer som antioxidanter i planter og bidrager til deres forsvar mod skadelige stoffer og frie radikaler. Det gule pigment quercetin findes i grøntsager, frugt og bær og er populært at indtage både under forkølelse og allergisæsonen.
Hvad er quercetin godt for?
Quercetin har fået betydelig opmærksomhed for sine potentielle sundhedsfordele. Forskningsstudier har udforsket dets mulige rolle ved lindring af allergisymptomer samt dets indvirkning på immunforsvaret og nervesystemet. Selvom flere studier har observeret visse sammenhænge, er der behov for yderligere og dybdegående forskning for at fastslå disse sammenhænges eksistens på overbevisende vis.
Hjælper quercetin ved allergi?
Quercetin har været genstand for intensiv forskning omkring dets potentielle evne til at mindske allergisymptomer. Flere studier har forsøgt at undersøge sammenhængen mellem quercetinindtag og lindring af allergisymptomer under allergisæsonen. Hypotesen er, at quercetin kan nedsætte kroppens histaminrespons ved allergi, hvilket kan føre til mindsket behov for antihistaminmedicin og dermed mildne generne.
Flere studier har rapporteret positive resultater af quercetin til at lindre allergisymptomer som løbende næse og allergisk astma (1, 2). Et forskningsarbejde viser, at forbedringer i symptomer kunne observeres allerede efter en uges konsekvent indtagelse af 200 mg quercetin per dag i en fire-ugers periode (1). Yderligere forskning er dog nødvendig for at validere disse resultater.
Kan quercetin styrke immunforsvaret?
En undersøgelse indikerer, at quercetin besidder antiinflammatoriske og immunstyrkende egenskaber hos celler og dyr (3). Resultaterne fra studier på mennesker har dog været mere varierende. Hypotesen om quercetins potentielle rolle som immunforstærker hos mennesker kræver mere omfattende studier for at kunne bekræftes.
En anden undersøgelse antyder, at quercetin kan have antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber og er blevet udforsket i forbindelse med nerveinflammation. Trods dette er der behov for yderligere forskning for at bekræfte disse resultater. (4)
Quercetin har evnen til at forbedre zinkoptagelsen i kroppen ved at fungere som en zinkionofor. Dette betyder, at quercetin kan danne komplekser med zinkioner, hvilket forbedrer deres opløselighed og letter deres passage gennem tarmvæggen til optagelse. Denne evne er særligt relevant, da zink er vigtigt for en række biologiske processer i kroppen, herunder immunfunktion, sårheling, cellevækst og DNA-syntese.
De, der træner meget, har en højere tilbøjelighed til at blive modtagelige for infektioner lige efter en hård træning. Da kan det være ekstra interessant at forsyne kroppen med ekstra antioxidanter og hjælpestoffer.
Kombiner quercetin med bromelain
Bromelain, som udvindes fra ananas, er et enzym med evne til at nedbryde proteiner. Det er blevet undersøgt i forbindelse med sæsonbetinget allergi. Quercetin og bromelain findes ofte sammen i kosttilskud, da de synergistisk forstærker hinandens effekter. Bromelain kan øge optagelsen af quercetin i kroppen ved at nedbryde proteiner, der dækker tarmvæggene, hvilket letter absorptionen. Quercetin har også vist sig at forbedre bromelains egenskaber. Sammen kan disse to stoffer have synergistiske effekter, der forstærker deres individuelle sundhedsfordele.
For optimal effekt af quercetin anbefales indtagelse i kombination med bromelain og C-vitamin. C-vitamin fungerer som et antioxidativt middel og bidrager til et normalt fungerende immunsystem. Bromelain letter fordøjelsen og forbedrer, sammen med C-vitamin, optagelsen af quercetin.
I hvilken mad findes quercetin?
Quercetin findes i rigelige mængder i citrusfrugter, løg, grønkål, te og også røde vindruer. Dog reduceres quercetinindholdet betydeligt, når frugter og grøntsager skæres og skrælles, da flavonoider er følsomme over for nedbrydning ved forarbejdning og opbevaring. Studier indikerer, at quercetin i løg absorberes lettere af kroppen end den, der findes i te. (3)
Hvor meget quercetin skal man tage og hvornår?
Quercetin har generelt lav biotilgængelighed, og påvirkes også af indtagelsen af andre fødevarer på samme tid. Optagelsen af quercetin forbedres, når C-vitamin, folinsyre eller andre flavonoider tages (3).
Undersøgelser har vist reducerede allergisymptomer og positive effekter af quercetin hos pollenallergikere i allergisæsonen (1, 2). Selv med kortere brug, såsom en uge, blev der noteret positive effekter. En undersøgelse udtalte, at selv ved relativt små doser af quercetin kunne positive effekter identificeres. Allerede ved 16 mg/kg kropsvægt/dag blev der noteret reducerede symptomer (2). Detaljerede anbefalinger såsom doser og retningslinjer kræver yderligere forskning (3). Gravide og ammende bør undgå at tage quercetin, da der mangler forskning i dette.
Quercetin og bivirkninger
Ingen kendte bivirkninger af quercetin i den anbefalede dosis er blevet rapporteret. Gravide og ammende kvinder bør dog undgå quercetintilskud på grund af utilstrækkelig forskning i disse grupper.