Alger
- naturens sundhedsbombe
En af naturens mest næringsrige planter er algen. Den har et højt indhold af protein, sundt fedt og livsvigtige næringsstoffer. Algen specielle egenskaber har gjort, at den er blevet meget vellidt og attraktiv som helsekost.
- Hvad er det sunde ved alger?
- Almindelige algesorter
- Hvordan kan jeg anvende alger?
Hvad er det sunde ved alger?
Maden, vi spiser i dag, indeholder ikke lige så meget næring, som den gjorde før i tiden. Vi høster vores grøntsager, inden de har nået at modne og danne alle de sunde næringsstoffer, og fisk i opdræt indeholder ikke lige så mange sunde fedtsyrer som i vild tilstand. Vores behov for fødevarer med stor næringsværdi er derfor stort, og interessen for algernes indhold er steget med årene. Alger, som vokser ude i havene, har en tendens til at tiltrække forureninger, men de alger, som anvendes i fødevarer, er fremdrevet i bassiner og under kontrollerede former.
En alge består i gennemsnit af 60 % protein. Det er et værdifuldt protein med de essentielle aminosyrer, som vi behøver. Alger er også rige på det næringsrige stof klorofyl, som kan sammenlignes med plantens blod og er det, som farver den grøn. Klorofyl har antioxidative egenskaber og gavner vores tarmflora.
Det høje indhold af sunde fedtsyrer gør alger til et godt supplement til fed fisk. Fed fisk indeholder omega-3 netop, fordi den spiser havets alger, og ved selv at spise algerne kan vi få gavn af fedtsyrerne uden fiskens hjælp. Omega-3 har velkendte sundhedseffekter på hjerte og kar samt på regulering af kolesterolniveauer.
Alger har et bredt spektrum af vigtige vitaminer og mineraler, som vitamin B12 og jern. Begge har stor betydning for bloddannelsen og bidrager til mindsket træthed og udmattelse. Alger indeholder også magnesium, som har betydning for nerve- og muskelfunktion, hvor det bidrager til musklernes evne til at slappe af. Kobber, vitamin C og vitamin E fungerer alle som antioxidanter og beskytter vores celler mod nedbrydning.
Almindelige algesorter
Selvom de fleste alger er utroligt næringsrige, findes der et fåtal, som skiller sig ud udfra et helsesynspunkt, og de er de mest almindelige som kosttilskud.
Chlorella er en grøn ferskvandsalge, som har fået stor opmærksomhed de seneste år. Chlorella anbefales ikke mindst til vegetarianere, som har svært ved at få tilstrækkeligt med jern, vitamin B12 og omega-3. Vitamin B12 forekommer ellers kun i animalske fødevarer, og her kan chlorella være en hjælp. Der er brug for flere studier for at kunne afgøre, om vi virkelig kan få samme grad af B12 fra chlorella som fra kødprodukter, men hidtil regnes det for en af de bedste vegetabilske kilder.
Spirulina kaldes nogen gange for mirakelalgen takket være sit næringsrige indhold med over 100 forskellige næringsstoffer. Det er en blågrøn mikroalge, som tilhører cyanobakterierne og vokser i både ferskvand og saltvand. Spirulina har, til forskel fra mange andre planter, bløde cellevægge, som gør, at vi let kan optage næringen fra algen.
Buletang er en større form for alge, som tilhører gruppen brunalger. Buletang vokser i vores nordiske have og plukkes som regel omkring Island. Den er ligesom de øvrige alger meget næringsrig, og fordelen ved denne type af alge er, at du faktisk kan tilberede den og spise den, som den er. Lad den bare koge nogle minutter, så den bliver blød, og spis den i suppe eller salat.
Anvendelsesområder
Til den, som vil have gavn af algernes gode egenskaber, er der masser af anvendelsesområder. Alger har en græsagtig smag, og pulveriserede alger blandes derfor med fordel i smoothie eller juice, hvor det giver et ekstra sundt kick. De findes også i kapselform, og fordelen ved det er, at du nemt kan tage algerne dagligt uden at skulle tygge dem.
Alger er især populære ved detox og udrensninger. I sådanne tilfælde er det vigtigt at spise næringsrige fødevarer, og algernes egenskaber giver en god balance til udrensningskure. Alger kan også anvendes udvendigt og er populære på SPA til kurbad og kropsindpakninger.
Alger er med andre ord en rigtig sundhedsbombe. Hvis du ikke ved, hvordan du skal bruge dine alger, kan du prøve en opfriskende spirulinasmoothie.