Træn (& spis) dig til et godt liv - med Michael Barnekow
Træn & spis dig til et godt liv - det lyder som en opskrift, der er lidt for god til at være sand. Dog er der alligevel noget om, at det gode liv kommer af et liv i balance, og det er netop dét, som vores ambassadør, tidligere professionel bodybuilder, Michael Barnekow vil guide dig igennem.
Jeg begyndte at træne, da jeg var 17 år. Som 19-årig købte jeg mit første fitnesscenter, som jeg drev i mange år. Dengang var det udelukkende med fokus på muskelopbygning med konkurrencer som top of mind. Jeg vandt mit første Danmarksmesterskab i bodybuilding som 22 årig, og jeg vandt mit sidste DM i bodybuilding som 57 årig. I dag er jeg 63 år, jeg har indrettet fitnesscenter derhjemme, og jeg træner hver dag. Selvfølgelig vil jeg gerne stadig være tilfreds med det, jeg ser i spejlet, men i dag handler det mest om fokus på sundhed - at min krop har det godt, og kan bære mig igennem livet uden gener.
Hvad er et godt liv?
At der er balance mellem ens kost, aktivitetsniveau og mentale velvære.
- Michael Barnekow
Kost
Det betyder, at man spiser på en måde uden at være fanatisk, hvor man giver næring til sin krop istedet for at fylde den med ’affald’. Kom så tæt på naturen som muligt – lad være med at spise for mange forarbejdede produkter, og skær ned på mængderne af kød, og skru op for grøntsagerne!
Aktivitetsniveau
Vi ved alle sammen, at bevægelse bidrager til sundhedsfremmende fordele for hjerte, kredsløb, muskler, stofskifte, for hormonbalancen, og immunforsvaret. Men motion har også indvirkning på livsstilssygdomme, stress, generel trivsel og kognitiv funktion. Jeg gør meget det, at jeg forsøger at få min cardio igennem min dagligdag og mine gøremål – så cardio ikke er en sur pligt, der skal tvinges ind, men derimod er noget, der giver mening! Jeg bevæger mig ved, at jeg prøver at gå istedet for at køre, hvis det er muligt. Jeg vil helst have et ’formål’ med min cardio, så istedet for at køre 3 km. ned og handle, så løber jeg eller cykler - fremfor at køre ned og handle, og derefter tage hjem og tage træningstøj på og løbe en tur.
Velvære
Velvære opstår for mig, når jeg ikke accepterer, at jeg ’ikke kan’ – jeg kan stadig løbe 10 km, jeg kan stadig løfte 100 kg – jeg siger ikke ”nej - det er jeg blevet for gammel til”. Jeg kan og jeg vil kunne være med til rundbold med mine børnebørn. Alt er muligt, fordi jeg hele mit liv har levet et liv, hvor jeg har trænet min krop og givet den de rette forudsætninger for at bære mig igennem livet.
Kontinuitet
Det vigtigste for et sundt liv er kontinuitet! Det vil sige, man må aldrig springe træningen over! Hellere en ukoncentreret træning, end ingen! Lad være med at vente på, at motivationen kommer! Det gør den ikke – den opstår, når du er igang, og hvis ikke den gør, så fortsæt alligvel – stol på processen! Så kommer motivationen når du ser resultater, enten i form af overskud, styrke, vægttab, mm.
3 dages træning uden motivation, er bedre end 3 dage uden træning fordi man venter på motivationen
Mine bedste tips - Træning:
De sidste 15-20 år er jeg mere og mere gået over i et fokus på, at min krop skal fungere og kunne bære sig gennem de forhåbentlig mange år tilbage af livet.
Styrk dit core
Jeg har den ide, at jeg vil hellere træne lidt hver dag, altså cirka en halv time, end 1 time tre gange om ugen. Core er ekstremt vigtigt, jo ældre man bliver – det er nemlig rigtig svært, at holde det stærkt. Hvis jeg skal sætte en prioritering på træningen, er 25 % på core, hvor i gamle dage var det måske kun 10 %. Her lå fokus istedet på arme, ben, bryst og ryg - det er mindre prioriteret i dag, og core er blevet mere – og alligevel er jeg blevet markant svagerere i min core, hvilket er tankevækkende!
Hvorfor er det så vigtigt med et stærkt core?
Det er det fordi, Core er det der holder sammen på os. En stærk core resulterer i bedre balance, bedre mobilitet, færre skader, og evnen til at løfte ting. Vi bruger vores core til stortset alle hverdagsting som at sidde, løfte, rejse os, mm. Hvis vores core 'svigter' fordi vi ikke har styrket det, går det udover vores trivsel i hverdagen.
Cardio og styrketræning
Cardio, cardio, cardio! Få mange skridt i skoene om dagen. Cardio er virkelig vigtig for hjertet og lungerne, og kan hjælpe med at sænke blodtrykket og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Styrketræning flere gange om ugen, styrker musklerne, forbedrer balancen, øger forbrændingen og mindsker risikoen for skader ved at have en stærk og holdbar krop.
Hvis du er oppe i alderen, så vær ikke bange for at køre basisøvelser, selvom du er blevet ældre – kør stadig squat, dødløft og bænkpres. Og gerne med let/moderat vægt.
Lad dig inspirere af "7 dages kost og træning med Michael" her
Mine bedste tips - Kost:
Lad være med at vente til på mandag! Start nu. Det værste jeg hører er, når folk skal nå at spise usundt, eller det som de har lyst til, for ”det er slut på mandag,” for der starter deres diæt. Hvorfor starte med at sætte sig selv længere bagud? Hvad med at starte nu?
Et sundt fundament
Frugt er din ven! Hvis du spiser frugt, når det passer dig, så får du ikke den forfærdelige sukkertræng. Det er naturligvis noget, man skal vende sig til. Det kommer ikke fra den ene dag til den anden, at du kan se dig tilfreds med en appelsin, når du har lyst til Marabou chokolade, men på sigt, vil det være appelsinen du er fint tilfreds med – og dermed ikke sagt, at du ikke må tillade dig selv det stykke marabou, for hvis du generelt lever sundt og har en sund ’base’ med god kost og motion, så kan du netop tillade dig alt!
Lad være med at være fanatisk
For mig, så siger jeg aldrig nej til noget, når jeg bliver tilbudt det – bliver jeg tilbudt hjemmebagt kage, dessert, eller slik når jeg er ude, siger jeg aldrig nej! Jeg har det bare ikke i mit eget hjem! Men samtidig køber jeg også selv slik, kage, dessert når jeg selv er vært for gæster! Jeg er bestemt ikke fanatisk! Jeg kan selv ’falde i’ og køre op i netto en onsdag aften og købe en liter is og spise det hele. Jeg fortsætter bare ikke dagen efter! Men jeg donker heller ikke mig selv i hovedet for det.
Tænk på dine portioner – stop med at spise inden du er mæt!