Hvor godt er sojaprotein ved træning?
Sojaprotein betragtes ofte som et alternativ til valleprotein for dem, der af en eller anden grund ikke ønsker protein fra mælk. På trods af sojaproteinets høje kvalitet er det længe blevet fulgt af myter og er blevet et omdiskuteret proteintilskud i træningsverdenen.
- Hvad er sojaprotein?
- Hvordan virker sojaprotein?
- Sojaprotein som tilskud
- Forskellen mellem valleprotein og sojaprotein
Sojaprotein udvindes fra sojabønner.
Hvad er sojaprotein?
Der er i dag ingen tvivl om, at sojaprotein er en højkvalitetskilde til protein med et indhold af alle essentielle aminosyrer. Proteinet fremstilles fra sojabønnen og er således helt vegetabilsk. Sojaprotein optages hurtigt i kroppen og betragtes derfor som et alternativ til valleproteinet og er velegnet, når du ønsker en direkte tilførsel af protein til musklerne. Sojaprotein har en lidt tykkere og melagtig konsistens end andre proteinpulvere, hvilket kan være både tiltalende og ugunstigt afhængigt af personlige præferencer.
Hvordan virker sojaprotein?
Sojabønnen indeholder phytoøstrogener, et stof der ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Myten siger, at mænd derfor bør undgå sojaprotein. Phytoøstrogen har dog ikke samme virkning i kroppen som østrogen. I stedet kan sojabønnen virke anti-østrogent. Proteinpulver lavet af soja er renset for phytoøstrogener og kan bruges af både mænd og kvinder.
Sojaprotein som tilskud
Udvalget af sojaprotein er ikke så bredt som valleprotein, men sortimentet er steget i de seneste år med forskellige typer protein og smagsvarianter.
Sojaproteinisolat er den mest almindelige variant af sojaprotein. Det er en isoleret form for sojaprotein, hvilket betyder, at det er renset for både fedt og phytoøstrogener.
Sojaproteinpulver er en perfekt mulighed for dig, der ikke ønsker eller kan spise valleprotein.
Sojagainer er den vegetabilske variant, der kan sammenlignes med traditionel gainer med valleprotein. Sojagainer indeholder foruden sojaprotein også hurtige kulhydrater og er beregnet til restitution efter træning. Du kan nemt blande din egen sojagainer med 1 portion sojaprotein og ca. 1 deciliter kulhydrater.
Forskellen mellem valleprotein og sojaprotein
Sojaprotein er længe blevet betragtet som en ringere variant af mælkprotein blandt bodybuildere, og mange studier er blevet udført for at se, hvor stor forskellen er mellem de to proteintyper.
Når det kommer til at opbygge muskler, er balancen mellem proteinsyntesen og muskelnedbrydningen vigtig. Udover styrketræning er vores proteinkonsum en afgørende faktor for, hvor meget muskler vi kan bygge. Forskning har vist, at valleprotein understøtter proteinsyntesen lidt bedre end sojaprotein, og forskellene ser ud til at ligge i, hvor hurtigt kroppen kan nedbryde proteinet, og hvor meget af aminosyren leucin det indeholder (1,2). Leucin er den aminosyre, der stimulerer proteinsyntesen i højeste grad.
Men du, der er laktoseintolerant, allergisk overfor mælkeprotein, vegetar, eller for den sags skyld får maveproblemer af mælkprotein, vil have stor fordel af sojaprotein, da det giver næsten lige så gode resultater. Hvad der vejer tungest for at nå netop dine mål, er op til dig selv at afgøre.
Sojaprotein
Referencer:
- Phillips, Tang, Moore. 2009. Rollen af mælk- og sojabaseret protein i støtten af muskelproteinsyntese og muskelproteintilvækst hos unge og ældre personer.
- Tang, Moore, Kujbida, Tarnopolsky, Phillips. 2009. Indtagelse af vallehydrolysat, kasein eller sojaproteinisolat: virkninger på blandet muskelproteinsyntese i hvile og efter styrketræning hos unge mænd.