Få succes med din måltidserstatning
Nærende shakes, barer og supper kan bidrage til vægttab – men hvordan gør du det? Vi hjælper dig med at få succes med din nye kost og slippe af med de sidste stædige kilo.
Måltidserstatningsprodukter er en effektiv måde at kickstarte en kur på, fordi du hurtigt taber dig og ser resultater. At gå på en intens slankekur er dog stressende, og hvad gør man, når sulten presser på? I denne guide forklarer vi, hvordan måltidserstatninger fungerer, og hvad der sker i kroppen når du indtager dem. Derudover giver vi dig tips til, hvordan du får succes med din måltidserstatning, og hvilke produkter, der kan være gode at have lige ved hånden, når sukkertrangen sætter ind.
- Godt at vide før du starter
- Hvordan fungerer en måltidserstatning?
- Hvad gør du efter endt kur?
- Kosttilskud, der kan hjælpe dig godt på vej
GODT AT VIDE FØR DU STARTER med måltidserstatning
Før du starter en slankekur med måltidserstatningsprodukter, er der nogle ting, der er gode at vide. Brug af måltidserstatningsprodukter er velegnet til dig, der er overvægtig og gerne vil se resultater af din kost hurtigt. Denne type produkter er også velegnet til dig, der har brug for at få en livsstilsændring hurtigt, f.eks. af helbredsmæssige årsager. Måltidserstatning bør dog aldrig bruges af gravide eller undervægtige kvinder. Hvis du lider af en sygdom eller tager medicin, bør du altid konsultere din læge, før du bruger denne type produkt.
Når du har besluttet dig for at begynde med erstatningsprodukter, er der visse ting, du skal være opmærksom på. Uanset om du vælger at gå på en såkaldt VLCD-kur (Very Low Calorie Diet), der indeholder mellem 450 og 600 kcal pr dag eller en LCD-kur (Low Calorie Diet), der giver 600-1100 kalorier om dagen, vil du indtage meget mindre energi, end du er vant til. Det kan gøre dig træt og irriteret og måske især sulten. Det er noget, som er godt at være opmærksom på lige fra starten.
HVORDAN FUNGERER MÅLTIDSERSTATNINGER OG HVORFOR?
Måltidserstatning er beregnet til at blive brugt i en begrænset periode og du vælger selv om du vil erstatte nogle eller alle dagens måltider. Fælles for alle måltidserstatningskure er, at de indeholder få kalorier. Når du erstatter almindelige måltider med disse produkter, vil du ende med et betydeligt kalorieunderskud. Normalt har en kvinde brug for omkring 2000 kcal om dagen og en mand omkring 3000 kcal. Ved måltidserstatning får du ofte kun mellem 450 og 1100 kcal pr.
For ikke at tage på i vægt, skal vi af med den energi, vi får i os. For at holde en stabil vægt taler man derfor normalt om energibalance. Denne forbindelse er meget enkel og betyder, at energi ind = energi ud. Hvis vi ændrer disse parametre, vil det afspejle sig i vores kropssammensætning. Hvis energien ind, er større end energien ud, vil vi tage på i vægt, og hvis energien ud er større end energien ind, vil vi tabe os. Selvom det lyder så simpelt, er det for mange meget svært at holde en stabil vægt. Det er her måltidserstatninger kommer i spil. Ved at erstatte nogle, eller alle, måltider med kaloriefattige måltidserstatninger, får du færre kalorier end normalt og dermed stimuleres et vægttab.
Da en måltidserstatningskur kun er beregnet til korte perioder, når kuren er afsluttet, kan du ikke vende tilbage til at spise på samme måde som før kuren blev startet. Hvis du vil bevare din nye vægt, har du brug for en livsstilsændring, hvor du tillægger dig nye og sunde vaner, hvor du opnår energibalance. Husk at det tager tid at tabe sig, ligesom det tager tid at tage på. At lykkes kræver stor tålmodighed, men en måltidserstatningskur kan give dig en ordentlig kick-start, der hurtigt giver resultater og motiverer dig til at fortsætte på den vej, du har sat dig ud på.
I en kost, hvor energiindtaget ikke udgør 1000 kcal, er det meget svært at få nok vitaminer og mineraler. For at sikre et tilstrækkeligt indtag er måltidserstatningsprodukter derfor beriget med vitaminer og mineraler i de doser, der skal til for at dække kroppens behov. Selvom produkterne indeholder det, kroppen har brug for, er der nogle komplementære produkter, som kan hjælpe dig godt på vej. Du kan læse om nogle eksempler nedenfor.
HVAD SKER I KROPPEN under måltidserstatning?
At være på kalorieunderskud er en form for sult. Når kroppen sulter, er den tvunget til at tage den energi, der er lagret i kroppen. Den mest almindelige form for energilagring er, som du nok ved, fedt. Når vi spiser mindre mad, end vi har brug for, vil kroppen dermed begynde at tage energi fra fedtreserverne. Kroppens energibehov falder ikke, selvom vi giver kroppen mindre energi. For at få fat i den energi, der mangler, er kroppen således tvunget til at rode i energilagrene (fedtet) for at kunne holde alle vigtige processer i gang. Er du overvægtig, er dette naturligvis ufarligt, da der er masser af energireserver at tage af. Med undervægt er det dog meget alvorligt, for så er der ingen energireserver.
Når kroppen er tvunget til at tilpasse sig et alvorligt energiunderskud, som med VLC-kuren, vil den skulle tage mere energi fra fedtreserverne og dermed vil vi have et hurtigere vægttab.
KAN JEG TRÆNE UNDER EN MÅLTIDSERSTATNING?
Ja, det kan du, men da du får meget lidt energi, når du bruger måltidserstatning (især ved VLCD), kan det være svært at træne hårdt. Motion er dog vigtigt, fordi aktivitet får kroppen til i endnu højere grad at forbrænde det fedt, der udvindes fra fedtreserverne. Motion er også vigtigt for dig, for at bevare muskelmassen under dit vægttab. Du kan f.eks. forsøge at kombinere lettere konditionstræning (f.eks. rask gang) med lettere styrketræning. Husk at lytte til din krop og mærk hvor længe og hvor hårdt du kan træne. Vær forberedt på, at du ikke vil kunne træne som normalt, når du går på en streng kur.
Tips til let træning under en måltidserstatningskur:
- Lange gåture
- Let styrketræning
- Konditionstræning med lav intensitet
- Let cykling/crosstrainer
Hvad sker der efter en kur på måltidserstatning?
Måltidserstatningsprodukter er, som du nu ved, kun beregnet til at blive brugt i begrænsede perioder for at få et kickstart på vægttabet og få motivation til at fortsætte. De kan også være nyttige, når hurtige ændringer er påkrævet, af sundhedsmæssige årsager.
Så hvad gør du, når dit måltidserstatningskur er slut? Går du tilbage til dine gamle vaner og spisemønstre? Nej selvfølgelig ikke. Det er måske nu den største udfordring, der kommer – at finde en ny og sund livsstil med god mad og motion. At lære, hvad der er godt og dårligt på egen hånd, er ikke altid den nemmeste ting at gøre. Derfor kan det for nogle være nemmere at få hjælp af en diætist eller sundhedscoach til at få vejledning og tips. Du kan også få hjælp af en personlig træner, som kan give dig den støtte, du skal bruge for at komme i gang med din træning.
Det vigtigste efter en intens slankekur er at ændre dine gamle vaner, ellers vil den anstrengende kur have været forgæves, da du vil tage de kilo på, du kæmpede så hårdt for at tabe. Generelt bør du investere i masser af frugt og grøntsager, magre proteinkilder som fjerkræ og fisk og langsomme kulhydrater. Du bør undgå slik og andre sukkerholdige produkter. Når det kommer til fedt, bør du investere i sundt fedt fra laks og andre fede fisk samt vegetabilske olier (f.eks. olivenolie og rapsolie), nødder og frø.
God mad efter en måltidserstatning:
- Fed fisk
- Nødder og frø
- Frugt og grøntsager
- Fugl og fisk
- Vegetabilske olier
Listen over gode og dårlige fødevarer kan gøres lang, men et godt tip at tage med i købmanden er, at købe naturlige produkter, der ikke er forarbejdet, og at lave maden fra bunden. At lave mad fra bunden behøver ikke at være tidskrævende eller kompliceret, og du finder mange enkle og brugbare opskrifter under vores inspirerende opskriftskategori.
TILSKUD til vægttab
For at få succes med dit vægttabsregime er der visse produkter, som kan hjælpe dig på vej. Du kan for eksempel bruge kosttilskud til fedtforbrænding, der kan sætte yderligere fart på stofskiftet og give dig et tiltrængt skub i den rigtige retning. Koffein og chili er almindelige ingredienser i fedtforbrændingspræparater og da kosttilskuddene ofte er højdosis, får du hurtigt den mængde, der skal til, for at du kan mærke en effekt.
Fordi du spiser meget lidt mad under din slankekur, er der stor risiko for, at du bliver sulten mellem måltiderne. Ganske vist mætter mange måltidserstatningsprodukter, men melder sultfølelsen sig, kan det være godt at have nogle esser i ærmet. Et tip er at bruge appetitdæmpende kosttilskud såsom spinatekstrakt, eller at bruge et kosttilskud med fiber. Fibre svulmer flere gange sin egen vægt, når de blandes med væske i mave-tarmkanalen, og det gør, at vi føler os mæt længere, samtidig med at blodsukkeret holdes på et jævnt og stabilt niveau. I en intens vægttabsperiode er det også vigtigt at drikke rigeligt med vand og samtidig fravælge andre drikke, der indeholder kalorier, såsom juice, sodavand og lignende.