Omega-3
Omega-3 regnes som et af de sunde fedtsyrer med stofferne EPA og DHA, som bidrager til hjertets normale funktion. DHA bidrager også til hjernens normale funktion. Omega-3 udvindes bl.a. af fiskeolie, krill-olie og algeolie. Her finder du kosttilskud af høj kvalitet med omega-3 fra fisk og fra vegetabilske kilder.
Er det godt at tage Omega 3?
Du har sikkert hørt, at der er mange fordele ved at spise fed fisk et par gange om ugen, men ved du hvorfor? Stoffet, som alle taler om, og som blandt andet findes i laks og makrel, er omega-3, og mere specifikt de gavnlige fedtsyrer i omega-3, der har en række sundhedsmæssige fordele.
- Hvad er omega 3 fedsyrer?
- Hvilken effekt har de på vores helbred?
- Hvor meget omega 3 skal man indtage dagligt?
Omega 3 indeholder livsnødvendige fedtsyrer
Der er to fedtsyrer, som er vigtige for, at din krop kan fungere, men som kroppen ikke selv kan producere: Omega-3 og omega-6. Derfor er det vigtigt at få dem igennem kosten, så fedtsyrerne blandt andet kan være med til at opbygge kroppens celler. Omega-3 er også med til at reducere blodets evne til at størkne, hvilket betyder, at det også mindsker risikoen for en blodpropper.
Omega 3 gennem kosten
Som tidligere nævnt, kan du få Omega-3 gennem fed fisk, men også gennem olie, nødder og alger. Det er vigtigt at få et tilstrækkeligt forhold mellem omega-3 og omega-6, fordi for høj dosis af omega-6 kan dæmpe effekten af omega-3. Præcis hvilket forhold der virker bedst vides endnu ikke, men undersøgelser har vist, at den vestlige kost indeholder et lidt for højt niveau af omega-6 og for lavt et niveau af omega-3. Det kan skyldes, at vi spiser mindre fed fisk sammenlignet med tidligere.
Et eksempel på en fødevare, der er en god kilde til begge fedtstoffer, er rapsolie. Hvis det er svært at få omega-3 gennem kosten, kan det være godt at supplere med et omega-3 tilskud, netop fordi de fedtsyrer, som omega-3 indeholder, har så mange sundhedsmæssige fordele.
Omega 3's sundhedsfordele og hjerte-kar-sygdomme
Fedtsyrerne i omega-3 har evnen til at sænke blodfedt ved at sænke niveauet af triglycerider. Andre sundhedsmæssige fordele ved omega-3 omfatter, at det har vist sig at øge HDL-kolesterol (også kendt som det gode kolesterol), reducere LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol), sænke blodtrykket og reducere risikoen for hjerterytmeforstyrrelser.
Omega 3 og fedtforbrænding
At tage omega 3-fedtsyretilskud i forbindelse med diæt, vægttab og fedtforbrænding, har vist sig at hjælpe med at reducere kroppens niveauer af insulin, glukose og triglycerider. Alle disse er effekter, der bidrager til fedtforbrænding.
Hvor meget Omega 3 om dagen?
Fødevarestyrrelsen anbefaler vi spiser 350 g. fisk om ugen, heraf 200 gram fed fisk, hvilket svarer til 7 gram omega 3 om ugen. Dette har vist sig at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Den typiske dosis som almindeligt supplement til kosten er 600-1.000 mg omega-3. Det svarer til at spise fed fisk to gange om ugen.
Omega 3 bivirkninger
Vildtfangede fede fisk kan indeholde en vis grad af skadelige stoffer som dioxiner og PCB, men opdrættede fisk (f.eks. opdrætslaks) indeholder meget sjældent høje niveauer af disse. I omega-3 kosttilskud er olien renset for giftstoffer. For at forhindre, at fedtsyrerne i omega-3 kosttilskud harskner, tilsættes der ofte E-vitamin, så det kan være godt at holde øje med E-vitamin i indholdsfortegnelsen.
Da omega-3 kan nedsætte blodets størkningsevne, advares der nogle gange om, at dette giver øget risiko for blødning. Hvor stor denne effekt er hos mennesker er ikke klart, men i de undersøgelser, der er foretaget, har høje niveauer af omega-3 ikke påvirket koagulationsevnen negativt. Vi anbefaler altid at du konsulterer din læge inden du påbegynder kosttilskud med Omega 3.